Nelikymppinen Vantaa rokkasi itsensä museoon

Vantaalla on kerätty paikallisen rockväen muistoja ja kokemuksia harvinaisen laajassa haastattelututkimuksessa.

kulttuuri
Melrose
MelroseRepa Nurmi / Vantaan kaupunginmuseo

Ihan ensimmäisenä ei tule mieleen Vantaa, kun Suomen rock-uskottavimpia kaupunkeja luetellaan, mutta Vantaan kaupunginmuseo haluaa todistaa toista.

Museo on tehnyt uraauurtavan kartoitustyön ja koonnut laajan aineiston kaupungin rock-historiaa. Yli sadan haastattelun jälkeen oli ilmeistä, että 40 vuotta sitten kaupungiksi kasvanut Vantaa on lähiörockin tyyssija. Materiaalin pohjalta museoon on rakennettu näyttely bändien historiasta ja elämästä niiden ympärillä.

Ajatellaan vaikka Amorphis -yhtyeestä tunnettua Tomi Koivusaarta. Hän osti ensimmäisen kitaransa 1980-luvun loppupuolella myyrmäkeläisestä musiikkiliikkeestä. Samaisessa liikkeessä muusikonalut hengailivat ja saattoivat joskus törmätä jopa kitaristilegenda Jukka Toloseen. Loppu onkin metallimusiikin historiaa.

Tomi Koivusaaren tarina ja kuvia hänen kotialbumistaan on mukana_ Rock´n Vantaa_ – näyttelyssä.

Apocalyptica
ApocalypticaSony Music Finland / Vantaan kaupunginmuseo

- Silloin, kun aloiteltiin tätä projektia, ei kyllä arvattu, että se koskettaa niin montaa ihmistä täällä, ihmettelee museoamanuenssi Mari Immonen.

- Luonnollisestikin mukana ovat nämä, jotka soittavat bändeissä, mutta mukana on myös niitä, jotka ovat olleet yleisönä keikoilla, valtaamassa Vernissaa tai vastaavissa tapahtumissa mukana. Ja heitä on todella, todella paljon.

Se, mikä on aika tyypillistä Vantaalle, on keskittyminen lähiöihin.

Anna Kangas

Aktiiviset musiikkidiggarit ovat polkaisseet Vantaalle myös useita festivaaleja sekä tietysti elävän musiikin yhdistyksen. Alueen tunnetuin festivaali Korson Ankkarock lopetti 2010-luvulle tultaessa, kun musiikkitarjonta pääkaupunkiseudulla kasvoi räjähdysmäisesti.

Immosen mainitsema vallattu Vernissa on jo vuosikymmenet toiminut kulttuuritilana sekä bändeille että teattereille ja muulle estraditaiteelle.

Berliinin muurin halkoma kaupunki

Näyttelytilan alakerrassa on suuri valokuva, jossa 1974 kaupungiksi julistettua Vantaata halkoo junarata. Keskellä törröttää myös kiitoratoja, Suomen päälentokenttä katkaisee kaupungin kahtia. Berliinin muuri, oli joku haastatelluista tokaissut. Berliinin muurin muodostama itä-länsi-jako tuntuu kaupungissa, jossa ei ole selkeää omaa keskustaa ja aika rankatkin tuloerot lähiöiden kesken.

- Se, mikä on aika tyypillistä Vantaalle, on keskittyminen lähiöihin, kertoo Vantaan kaupunginmuseon intendentti Anna Kangas.

- Ihmiset tuntevat tulevansa nimenomaan jostain lähiöstä: Länsimäestä, Myyrmäestä, Martinlaaksosta, Korsosta, sellainen kotiseututunne kiteytyy näihin keskittymiin.

- Usein myös kussakin lähiössä soitettiin tai soitetaan tietyn tyylistä musiikkia. Menestyneemmät innostavat nuorempia, sanoo Kangas.

Toivottavasti tämä inspiroi muitakin kaupunkeja ja kuntia tekemään tällaista samantyylistä tutkimusta.

Katja Tolonen

Lähiöihin perustettiin yleensä nuorisotalo, jotta nuorilla olisi joku paikka, missä oleilla. Ja nuorisotaloilla syntyi tietysti bändejä.

Vaikka murrosvaiheessa ollut nuori kaupunki vielä etsi itseään kasvukipuineen ja moninaisine ongelmineen, kasvoi esimerkiksi 1980-luvulla lähiöissä keskenään yhteenkuuluvuutta tuntenut nuoriso, jolla on pääosin myönteistä kerrottavaa nuoruudestaan. Tämä pätee ainakin niihin, jotka tavalla tai toiselle ajautuivat musiikin vietäviksi.

Tehkää perästä muut kaupungit!

The Wrecking Queens
The Wrecking QueensPäiviö Omwami / Vantaan kaupunginmuseo

Melrose, Clifters, Problems?, Agents, Maarit, Vicky Rosti, Amorphis jne. Noin 150:n haastatellun joukossa esiintyy myös Vaskivuoren musiikkilukion tytöistä aikoinaan muodostunut The Wrecking Queens. Yhtye, jonka rumpali on lähtenyt Vantaalta mutta Vantaa ei ole lähtenyt hänestä.

- Minulla ei olisi mitään bändijuttuja, jos en olisi mennyt Vaskivuoren lukioon ja asunut Vantaalla, kertoo pianoja ja rumpuja soittava museoamanuenssi Katja Tolonen.

Tolosta haastateltiin bändinsä syntyhistoriasta Vantaan kaupunginmuseon projektiin ja samalla musiikkitieteen opiskelija kiinnostui projektista laajemminkin. Nyt Tolonen on ollut mukana rakentamassa näyttelyä ja käsittelemässä kerättyä aineistoa. Haastattelut jäävät museoon talteen vaikkapa tutkijoiden tarttua.

- Toivottavasti tämä inspiroi muitakin kaupunkeja ja kuntia tekemään tällaista samantyylistä tutkimusta, sanoo Tolonen.

Tarinoiden lisäksi museon pihalla on parkissa keikkabussi ja sisällä on esiintymislava. Takahuone tarjoiluineen on tungettu vessaan! Esillä on valokuvien ja tekstien rinnalla esineitä, vaatteita, soittimia, musiikkia ja videoita. Bändien ja artistien tarinoita voi kelailla myös uuden kosketeltavan elektronisen karttaohjelman avulla.

Rock´n Vantaa avataan perjantaina ja lauantaina Tikkurilassa kuullaan näyttelyyn liittyvä konsertti. Vantaan kaupunginmuseo sijaitsee Tikkurilan aseman tuntumassa ja museoon on vapaa pääsy.