1. yle.fi
  2. Uutiset

Tietosuojavaltuutettu: Google-päätös aiheuttaa vyöryn – "moni tekee tiliä menneisyytensä kanssa"

EU:n tuomioistuin päätti, että hakukoneyhtiö Googlen tulee pyynnöstä poistaa vanhentuneet tiedot hakutuloksista. Tietosuojavaltuutetun mukaan nyt pitää huolehtia, että ihmiset tietävät oikeuksistaan hakukoneyhtiöitä kohtaan.

Kotimaan uutiset
Googlen hakukone puhelimessa.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio uskoo, että Euroopan unionin tuomioistuimen tuore päätös saa monet vaatimaan itseään koskevien tietojen poistamista internetistä.

Tuomioistuin määräsi tiistaina, että ihmisillä on oikeus vaatia hakukoneyhtiö Googlea poistamaan heitä koskevat tiedot hakutuloksista, jos ne ohjaavat vanhentuneeseen tai epäolennaiseen tietoon.

– Veikkaan, että se tulee aiheuttamaan aikamoisen vyöryn ennemmin tai myöhemmin. Ennen kuin se tasaantuu, moni ihminen tekee tiliä menneisyytensä kanssa, Aarnio sanoo.

Aarnio pitää loogisena, että aiemmin verkkosivujen julkaisijaa koskenut velvollisuus olla esittämättä vanhentuneita tietoja koskee nyt myös Googlea.

– Meillähän oli vaihe, jossa puhuttiin, että internet on kuin elefanttien hautausmaa, että kun sinne laitat [tietoa], niin siellä pysyy eikä muutu ollenkaan. Se ajatus saa nyt kovan haasteen osakseen.

Aarnion mukaan nyt on tärkeää huolehtia siitä, että ihmiset tietävät, että heillä on oikeuksia isoja hakukoneyhtiöitä kuten Googlea kohtaan.

– Olennaista on, että on olemassa työkalu, jos yhtäkkiä haluaa käyttää näitä oikeuksia.

Aarnio uskoo, että myös poliittiset päätöksentekijät laittavat tuomioistuimen päätöksen merkille, ja sillä tulee olemaan laajoja heijastusvaikutuksia.

Lue seuraavaksi