1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Syyriassa ei pienintäkään toivoa sovinnosta, YK:n rauhanvälittäjä erosi

YK alkaa etsiä uutta välittäjä Lakhdar Brahimin tilalle. Brahiminin uutterat yritykset jäivät lähes tuloksettomiksi.

Ulkomaat
Lakhdar Brahimi helmikuussa 2014.
Lakhdar Brahimi helmikuussa 2014.Philippe Desmazes / AFP / Lehtikuva

YK:n ja Arabiliiton puolesta Syyriaan rauhaa hieronut Lakhdar Brahimi eroaa tehtävästään, joka ei ole miltei kahden vuoden aikana tuottanut lähes lainkaan tulosta.

YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin mukaan Brahimin pesti päättyy toukokuun lopussa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että kansainvälinen yhteisö lakkaisi ponnistelemasta Syyrian sisällissodan lopettamiseksi, vaan Brahimin tilalle aletaan etsiä uutta välittäjää, Ban kertoi.

Brahimi on antanut jo pitkään ymmärtää, että väistyy toivottamana pitämästään tehtävästä. Uutenavuonna hän kertoi ajattelevansa eroa joka päivä.

Seisoessaan tiistaina Banin rinnalla kertomassa päätöksestään Brahimi sanoi olevansa surullinen siitä, että Syyria jää surkeaan tilaan.

Hallituksen päätös vaaleista oli viimeinen niitti

Brahimi peri tehtävänsä YK:n entiseltä pääsihteeriltä Kofi Annanilta ja sanoi jo tuolloin, että haaste oli monimutkainen ja erittäin vaikea.

Brahimin onnistui saada hallitus ja kapinalliset kahdesti neuvotteluihin Geneveen, mutta neuvottelut eivät tuottaneet muuta tulosta kuin lyhyen tulitauon Homsin kaupunkiin. Tauon aikana saatiin evakuoitua satoja siviilejä hallituksen joukkojen piiritysrenkaasta.

Brahimin yritys kolmanneksi neuvottelukierrokseksi kariutui presidentti Bashar al-Assadin ilmoitukseen, että täydessä kaaoksessa olevassa maassa järjestetään vaalit kesäkuun alussa. Al-Assadin aikeena lienee saada niissä jatkokausi.

Erosta ilmoittanut Ban kiitti Brahimia taitavaksi ja kärsivälliseksi sovittelijaksi.

– Sääli, että osapuolet, etenkin Syyrian hallitus, ovat osoittautuneet haluttomiksi tarttumaan tilaisuuteen ja ratkaisemaan maansa äärimmäisen epätoivoisen tilanteen, Ban sanoi.

Hänen mukaansa myös kansainvälinen yhteisö on ollut toivottoman jakautunut yrityksissä konfliktin ratkaisemiseksi. Siinä arvioidaan kuolleen jo yli 150 000 ihmistä.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi