Eläkesijoitukset veroparatiiseihin vaikea pala kansanedustajille: "Omatunto kolkuttaa"

Suomalaisten eläkerahoja on sijoitettu ainakin 37 miljardia euroa veroparatiiseihin, kertoo Finnwatch-järjestön tuore raportti. Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen ja kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen eivät halua työeläkerahoja käytettävän "aggressiiviseen veronvälttelyyn". Verosuunnittelu on Heinosen mukaan kuitenkin hyväksyttävissä.

politiikka
Kansanedustajat Johannes Koskinen, Aino-Kaisa Pekonen ja Timo Heinonen
Kansanedustajat Johannes Koskinen (sd.), Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ja Timo Heinonen (kok.) keskustelevat terveydenhuollosta.Maarit Piri-Lahti / Yle

Finnwatchin raportin mukaan suomalaisten eläkerahoilla tuetaan veroparatiisitaloutta - ja kaikki suomalaiset palkansaajat hyötyvät siitä. Jos työeläkeyhtiöt välttäisivät veroparatiiseja, työeläkemaksut nousisivat tai eläkkeet pienentyisivät, Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes on kommentoinut Finnwatchin selvitystä. Tela on Suomen työeläkevakuuttajien edunvalvontajärjestö.

Timo Heinonen haluaa selvityttää, millaisia sijoitukset loppujen lopuksi ovat. Laillinen verosuunnittelu on hänen mukaansa hyväksyttävissä, mutta "aggressiivinen veronvälttely" ei.

– Jos sellaista löytyy, siihen pitää puuttua, vaikka eläkesijoitusten tuotot hieman putoaisivat, Heinonen linjasi Yle Hämeen ohjelmassa Politiikan puhemylly.

– En kuitenkaan kannata moninkertaiseen verotukseen siirtymistä, kuten on esitetty tehtävän. Sijoituksille pitää saada hyvä tuotto.

Hallitus luovutti viime viikolla eduskunnalle toimenpideohjelman kansainvälisen veronkierron kitkemiseksi. Siinä todetaan, että tänä vuonna työeläkealalla "käydään keskustelu veroparatiiseihin liittyvistä kysymyksistä".

"Veronkiertoa kuntatasollakin"

Myös Aino-Kaisa Pekonen haluaa jatkoselvityksiä eläkesijoituksista.

– Kyllä ainakin omaa omatuntoa tämä tilanne kolkuttaa.

- Olen surullinen siitä, että olen törmännyt vastaavaan verojen välttelyyn kuntatasollakin. Se on huolestuttavaa.

Pekonen ei kuitenkaan halua kertoa, mistä kunnasta on kyse.

– Asia on varmasti selvittelyjen alla.