1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helsinkiin kaavaillaan suurta datakeskusta – "Valtavan hieno hanke"

Roihupeltoon Itä-Helsinkiin rakennettaisiin jopa 100 000 kerrosneliömetrin verran konesali- ja muita tiloja. Kaupunginhallituksen jäsenen Hannu Oskalan (vihr.) mukaan "miljardiluokan hankkeesta" on vaikea keksiä negatiivista sanottavaa.

Itä-Helsinkiin kaavaillaan suurta datakeskusta. Helsingin kaupungin kiinteistölautakunnan käsittelyyn tulevassa suunnitelmassa on datakeskuksen lisäksi muun muassa testilaboratorio ja hotelli.

Lautakunnassa torstaina käsiteltävässä esitysehdotuksessa on suunnitelma maanpäällisen ja maanalaisen alueen varaamista DC-ROI-Helsinki -nimiselle yritykselle. Roihupeltoon Kauppamyllyntien eteläpuolelle rakennettaisiin jopa 100 000 kerrosneliömetrin verran konesali- ja muita tiloja.

Kiinteistölautakunnan puheenjohtajan, kaupunginvaltuutettu Pia Pakarisen (kok.) mukaan kyseessä olisi "valtavan hieno työllistävä hanke" ja piristysruiske Itä-Helsingille. Hanketta kaavaileva yritys hallinnoisi kiinteistöjä. Yhtiön toimitusjohtaja on rakennuttanut konesaleja myös Saksaan ja Venäjälle.

– Hankkeella olisi merkittävä työllistävä vaikutus. Se voisi tuoda mukanaan ICT-alan bisnesyhteisön, Pakarinen arvioi.

Myös kaupunginhallituksen jäsen Hannu Oskala (vihr.) näkee hankkeen erinomaisena asiana Helsingin kannalta. Hän uskoo, että paljon sähköä vaativa konesali voitaisiin toteuttaa energiatehokkaasti.

– Vaikea keksiä negatiivista, kun nyt puhutaan miljardiluokan investoinnista Helsinkiin, Oskala sanoo.

Pakarinen ja Oskala uskovat esityksen saavan vaadittavan kannatuksen lautakunnassa ja kaupunginhallituksessa. Tämän lisäksi tarvitaan muun muassa asemakaavamuutos. Rakentamaan voitaisiin Oskalan arvion mukaan päästä vuoden, parin kuluttua.

– Kaupungin virkakoneisto pyrkii varmasti tässä asiassa toimimaan ripeästi.

Amerikkalaisyhtiö Googlella on jo Haminassa suuri datakeskus. Venäjän suurinta hakukonetta ylläpitävä Yandex taas rakentaa Mäntsälään suurta konesalia, ja myös Microsoft on pohtinut datakeskuksen sijoittamista Suomeen.