Ihalainen: Työttömyysluvut menossa parempaa suuntaan

Ihalaisen mukaan kaikki hallituspaikat ovat käytettävissä, jos sosialidemokraattien uusi puheenjohtaja Antti Rinne haluaa hallitukseen.

Kotimaa
Työministeri Lauri Ihalainen Ylen aamu-tv:ssä 14. toukokuuta 2014.
Työttömyysaste hipoo jo kymmentä prosenttia. Miten hallitus on onnistunut toimissaan? Työministeri Lauri Ihalainen vastaa.

Talouden vaikeuksiin nähden työttömyys on pysynyt maltillisena, työministeri Lauri Ihalainen arvioi. Suomen työttömyysprosentti on noin 9,5 prosenttia, mikä merkitsee 250 000 työtöntä.

– Uskon, ja ministeriön arvio on, että työttömyys on tänä vuonna keskimäärin 8,5 prosenttia. Se laskee ehkä pikkuisen ensi vuonna, mutta ei se huimaa vauhtia ole laskemassa. Luvut ovat kuitenkin menossa parempaan suuntaan, Lauri Ihalainen kertoi Ylen aamu-tv:ssä.

Ihalainen huomauttaa, että työmarkkinoille tulee vuosittain noin 10 000 nuorta vähemmän kuin mitä sieltä eläköityy, mikä helpottaa myös työllisyystilannetta. Yritykset tarvitsevat työvoimaa ikärakenteen muutoksen takia.

Työttömyyden pitkittyminen ongelma

Ihalaisen mielestä työttömyyden pitkittyminen on ongelma. Nuorten työttömyys kestää keskimäärin 11 viikkoa, mutta yli 50-vuotiaiden työttömyys kestää keskimäärin 72 viikkoa.

– Kynnys päästä uuteen työpaikkaan on erittäin korkea, ja meillä ei ole varaa tällaiseen asenteeseen ja politiikkaan. Meidän pitää arvostaa heidän elämänkokemustaan ja työpanostaan tulevaisuudessa, Ihalainen sanoi.

Hän toivoi lisää investointeja Suomeen.

– Tässä mielessä on vähän valoa näköpiirissä. Metsäteollisuus ja muut alat alkavat investoida tänne maahan. Sehän luo sitä työllisyyttä.

Ihalainen myönsi, että hallitustavoitteita 72 prosentin työllisyyttä ja viiden prosentin työttömyyttä ei tavoiteta. Tavoite perustui hallituksen arvioon, että talous kasvaa 2–3 prosenttia. Kasvu on kuitenkin jäänyt 0,5 prosenttiin.

Työministerin paikka on käytettävissä

Työministeri Lauri Ihalainen ei lähtenyt arvailemaan omaa jatkoaa työministerinä. Hän kiitti sosialidemokraattien entistä puheenjohtajaa Jutta Urpilaista mahtavasta työstä ja toivotti uuden puheenjohtajan Antti Rinteen tervetulleeksi hallitukseen.

– Kaikki paikat hallituksen demariryhmässä ovat käytettävissä, jos puheenjohtaja haluaa hallitukseen tulla, niin kuin varmaan järkevää olisi. Se pätee myös työministerin paikkaa. Keskustelut ovat meneillään ja on auki, mitä tapahtuu, Ihalainen sanoi Ylen aamu-tv:ssä.

Yle keskittyy yhtenä päivänä analysoimaan yhden puolueen politiikkaa ja ehdokkaita. Keskiviikkona 14.5. vuorossa SDP.