1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Viimeinen hetki syntyä Pietarsaaressa – synnytysosasto sulkee ovensa

Pietarsaaressa syntyneiden määrä on pikku hiljaa vähentynyt noin 350 vauvaan vuodessa. Nyt kaupungissa näkee päivänvalon enää parikymmentä lasta, sillä synnytysosasto sulkee ovensa toukokuun lopussa. Äidit ja perheet sekä henkilökunta jäävät kaipaamaan kotoista osastoa.

Kuvassa isosisko halaa vastasyntynyttä pikkusiskoa
Sandra Svedlundin ja Sebastian Norrgårdin Corinne-tyttö ja vuorokautta aiemmin synytynyt pikkusisko, jonka lempinimi on Saga.

Saga-lempinimen saanut perhe Svedlund-Norrgårdin tyttövauva on yksi Malmin sairaalan tuoreimmista tulokkaista. Hän syntyi 13. toukokuuta. Kaksi ja puolivuotias isosisko Corinne sai nähdä siskonsa ensimmäisen kerran, kun tämä oli noin vuorokauden ikäinen.

Sandra-äiti ja Sebastian isä olivat iloisia, että perheen kuopus tuli maailmaan nyt, kun synnytys oli vielä mahdollista Pietarsaaressa. Perhe asuu Uudessakaarlepyyssä, josta Pietarsaareen on suhteellisen lyhyt matka, parikymmentä kilometriä.

– Kaikki meni todella hyvin. Henkilökunta on ollut hyvää ja ammattitaitoista, myhäilee kahden tyttölapsen isä.

Corinne syntyi pari vuotta sitten kesäaikaan, jolloin Pietarsaaressa oli kesäsulku. Esikoinen syntyi siis Vaasassa. Kokemukset eivät olleet yhtä auvoisia.

– Silloin oli kesä ja paljon kesätyöntekijöitä sekä synnyttäjiä. Sen kyllä huomasi, että kiirettä siellä oli, muistelee Sebastian.

"Surullista"

Fikre Fundusa saapui Pietarsaaren gynekologiksi keskellä kylmää talvea noin 13 vuotta sitten.

Etiopiassa syntynyt, mutta Saksassa kouluttautunut lääkäri ei uskonut jäävänsä kylmään ja pimeään maahan. Hän kuitenkin jäi. Nyt hän jää samalla historiaan Malmin sairaalan synnytysosaston viimeisenä gynekologian ylilääkärinä. Tunnelma on haikea.

– Se on surullista. Ymmärrän kyllä, että keskitetään turvallisuuden vuoksi. On hyvä, että hätätilanteissa on henkilökuntaa paikalla. Silti lähellä oleva synnytyssairaala on koko perheelle hyvä, sillä synnytys on perheen asia.

Fundusa on viihtynyt Pietarsaaressa ja työpaikassaan. Hän jatkaa Malmilla naistentautien ja äitiysosaston lääkärinä. Saattaa olla, että kun eläkepäivät noin kymmenen vuoden kuluttua kutsuvat, Suomeen kotiutunut mies matkustaa jonnekin etelään, lämpimämpiin maihin.

Yhä vähemmän vauvoja

Synnytysten määrä on Pietarsaaressa vähentynyt pikku hiljaa. Nyt vuodessa on syntynyt enää noin 350 lasta. Veronsa ovat vieneet osaston kesäsulut, kun synnyttäjät ovat suunnanneet Vaasaan tai Kokkolaan.

Hävikkiä on synnyttänyt myös vuosia vellonut keskustelu synnytysten loppumisesta Pietarsaaressa.

Osastonhoitaja Susanne Värnström muistaa, että kun hän valmistui Vaasassa 32 vuotta sitten, kollegat ihmettelivät, miten hän voi mennä töihin Pietarsaareen, kun synnytysosasto saattaa sieltä loppua.

Samoin Malmin terveydenhuoltoalueen johtaja Pia-Maria Sjöström muistaa, että kun hän kahdeksan vuotta sitten saapui töihin Malmille, hän pelkäsi, ettei saisi synnyttää lapsiaan omassa sairaalassa.

Jatkoaikaa on aina tähän asti löytynyt. Nyt päivystysasetuksen muutos sekä rahojen niukkuus sulkevat vihdoin Pietarsaaren perinteikkään synnytysosaston.

Pietarsaaressa on voinut synnyttää sairaalaolosuhteissa aina vuodesta 1905 asti. Tuolloin edistyksellinen lääkäri, uusikaarlepyyläinen Elisabeth Backman perusti oman synnytyslaitoksen. Vuonna 1965 Malmin sairaala sai oman synnytysosaston. Sen historia päättyy 30.5.2014.

Avoimet ovet

Kun lopulliseen sulkemiseen oli aikaa pari viikkoa, osastolla päätettiin järjestää avoimet ovet talon väelle, vanhoille työntekijöille ja yleisölle.

–  On varmaan surullista ja iloista. Nähdään vanhoja tuttuja ja monta kertaa täällä käyneitä asiakkaita. Tämä on osa suruprosessia.

Susanne Värnström jatkaa Malmilla naistentautien- ja äitiyspoliklinikalla. Kukaan muukaan osaston väestä ei jää työttömäksi. Viisi saa töitä Kokkolan keskussairaalasta. Lastenosastokin jatkaa toimintaansa myös.

Silti kaipaus jää, sillä kätilön työstä jää pois tärkeä osa, vauvojen syntyminen.

– Pieni yksikkö on rauhallinen ja kodinomainen. Henkilökunta voi auttaa toisiaan. Henki on ollut myös hyvä. Tämä kaikki on vaikeaa jättää taakseen, huokaa Värnström.

Osastonhoitaja ymmärtää, että turvallisuus ajaa keskittämään synnytykset sinne, missä paikalla on aina gynekologi, anestesialääkäri ja muu leikkaussalihenkilökunta. Öin ja päivin. Pieni epäily kuitenkin kaihertaa mieltä.

– Kehitys on tällainen, että keskitetään. Toivon mukaan tosi hädässä saa nopeaa apua, mutta ei se ole aina sanottua. Isossa sairaalassa voi olla kiire ja monta asiaa tapahtuu samaan aikaan. Odotusaikaa voi syntyä sielläkin.

Malmin terveydenhuoltoyksikön johtava lääkäri Pia-Maria Sjöström vie epäilyksen vielä pitemmälle. Nyt keskitetään esimerkiksi Vaasaan ja Kokkolaan, mutta jääkö kehitys tähän? Jatkossa saatetaan synnyttää niinkin kaukana kuin Tampereella ja Oulussa.

Ruotsista mallia

Pietarsaaren synnytysosastolla on kolme synnytyssalia. Odotuksen viime hetkiä helpottamaan on perhehuone keinutuoleineen ja suihkuineen. Osastolla on myös kylpyamme, jossa moni äiti on lievittänyt kipujaan ennen avautumisvaihetta.

Pietarsaaressa on odottaville äideille ja perheille ollut tarjolla Ruotsista omaksuttu Profylax-synnytysvalmennusmetodi.

Tiettävästi vastaavaa henkistä valmennusta ei ole ollut käytössä muualla Suomessa. Kätilöiden kokemusten mukaan tämä keskittymään ja rentoutumaan kannustava menetelmä on helpottanut äitejä. Jopa kivunlievitystä on tarvittu tavanomaista vähemmän.

Osastolla on tarjottu myös akupunktiohoitoa esimerkiksi raskauspahoinvointia helpottamaan. Malmilla on toiminut myös ympärivuorokautinen imetyspoliklinikka.