Hämeenlinnan kaupungintalolta on valunut maaperään jopa 25 000 kiloa kevyttä polttoöljyä

Jo 1970-luvulla sattunut öljyvuoto on aiheuttanut hajuhaittoja naapuritaloon. Syynä on nykyisen kaupungintalon kiinteistön maanalainen öljysäiliö ja sen ylitäyttö. Lähiviikkoina alkava puhdistustyö kestänee jopa pari vuotta.

Kotimaa
Hämeenlinnan keskustassa öljyä on vuotanut maaperään vasemmalla olevasta kaupungintalon kiinteistöstä kohti oikealla olevaa Raatihuoneenkatu 11:n kerrostaloa
Kari Mustonen / Yle

Hämeenlinnan keskustassa on alkamassa vuosia kestävä öljyvahingon torjuntatyö. Hämeenlinnan kaupungintalon alle Raatihuoneenkatu 11:ssä ja naapurikerrostalon Palokunnantalo 14:n väliseen maaperään on uponnut arviolta 25 000 kiloa kevyttä polttoöljyä. Öljyä on maaperässä 4-8 metrin syvyydessä sisäpihan alueella ja rakennusten alla.

Öljy on aiheuttanut viime vuosina hajuhaittoja As Oy Jyrkänkulma -nimisessä keskustan asuinkerrostalossa. Nyt haitoista pyritään pääsemään eroon pohjaveden kunnostuspumppauksilla.

Työ on varsin suuri ja vaativa, kertoo ympäristöinsinööri Maria Väänänen Hämeen Ely-keskuksesta.

– Tähän tullaan nyt asentamaan putkistoja, joiden kautta maaperässä irrallaan olevaa öljyä lähdetään poistamaan. Se kestää 1-2 vuotta, ja kun se selvä öljy saadaan pois, sen jälkeen katsotaan, mitä pohjavesien analyysitulokset kertovat, mikä on jatkotoimenpidetarve.

Puhdistamistyö alkaa lähiviikkoina

Kaupungintalon eli Raatihuoneenkatu 11:n isännöitsijä Heikki Pirhonen sanoo, että öljyntorjunta ja pohjaveden puhdistamistyöt pääsevät alkamaan lähiviikkoina. Kiinteistö on jo tilannut etukäteen puhdistuksen ja odotellut asiassa ympäristölupapäätöstä Hämeen Ely-keskuksesta.

Pirhosen mukaan ongelma on ollut tiedossa Palokunnankadun kiinteistössä ja perusvesikaivosta nousevaa polttoöljyn hajua on jo torjuttu muutaman vuoden ajan alipaineistamalla kaivo.

Pirhosen mukaan talojen sisäpihalle ravintola Popinon tuntumaan asennetaan pohjaveden ja öljyn erottelu- ja puhdistuskontti, joka tulee olemaan toiminnassa vuodesta kahteen. Rakennusten väliselle pihalle porataan kolme kymmenen metriä syvää kaivoa, joista pumpataan konttiin öljyn saastuttamaa vettä.

– Puhdistuksen kustannukset riippuvat työn kestosta, näillä näkymin arviolta muutaman kymmenen tuhatta euroa vuodessa, kertoo Pirhonen.

Öljyvuoto tapahtunut jo 1970-luvulla

Massanvaihtaminen olisi Pirhosen mukaan tontilla vaikeaa ja kallista.

– Toivottavasti ei jouduta maanvaihtoihin. Jos puhdistuksessa selvitään kontilla, kustannukset jäävät kohtuullisiksi. Jos alueella joudutaan kuitenkin vaihtamaan maita, työt tulevat keskustassa ja suurten talojen pihalla todella kalliiksi.

Öljyvuoto Hämeenlinnan Raatihuoneenkatu 11:n kiinteistössä on tapahtunut 1970-luvun puolivälissä, jolloin talo on ollut Säästöpankin omistama. Maasto talojen alueella Raatihuoneenkadun ja Palokunnankadun välillä on hyvin jyrkkää ja mäkistä.

Hämeenlinnan kaupunki osti Raatihuoneenkatu 11:n rakennuksen toimistotalokseen 1990-luvun alussa Säästöpankilta.