Munasolupankki tulee lasta toivovien avuksi Turussakin

Munasolupankki helpottaisi lahjasoluja tarvitsevien hoitorumbaa. Pankkiin voisivat turvautua myös naiset, jotka haluavat säilyttää munasolujaan myöhempää käyttöä varten.

terveys
Munasolu ja neula.
Onnettomuudessa kuollut pariskunta oli valmistellut keinohedelmöitystä.Yle

Väestöliiton Turun klinikalla suunnitellaan munasolupankin perustamista. Solut säilötään pankkiin pakastamalla. Turun klinikan vastaava hoitaja Marja Tervonen kertoo, että pankki aukeaa lähitulevaisuudessa. Tarkkaa ajankohtaa ei kuitenkaan ole päätetty.

Munasolut pakastetaan samalla menetelmällä, jolla on aiemmin pakastettu alkioita. Turun klinikan Biologi Anni Haltian mukaan munasolujen pakastaminen on vaikeampaa kuin sperman pakastaminen, mikä taas on ollut klinikoilla jo pitkään rutiinia.Munasolujen pakastaminen herättää myös laajenpaa keskustelua etiikasta.

– Naisen hedelmällisyys on rajoittuneempi kuin miehen. Munasolujen laatu heikkenee iän myötä ihan eri tavalla kuin siittiöiden. Meidän täytyy tarkkaan miettiä, miten paljon biologiaan voi puuttua.

Lahjasoluja saavien hoitorumba rauhoittuu

Pankki tehostaa etenkin lahjamunasolujen säilyttämistä ja käyttöä. Väestöliiton klinikalla Turussa käy noin 20 munasoluluovuttajaa vuosittain. Yhdeltä luovuttajalta saadaan kerralla kymmenestä pariinkymmeneen munasolua.

Munasolujen laatu heikkenee iän myötä ihan eri tavalla kuin siittiöiden. Meidän täytyy tarkkaan miettiä, miten paljon biologiaan voi puuttua.

Ilman pakastamista munasolut on pitänyt siirtää saajalle tuoreeltaan. Tämä on tehnyt hoidoista hankalaa, sillä lahjoittajien ja saajien kuukautiskierrot on pitänyt ajastaa lääkkeiden avulla. Pakkassolujen avulla lääkehoidon määrää voitaisiin vähentää.

– Jos olisi munasolupankki, luovuttajat voisivat tuoda munasoluja säilöön. Kun saajia käy hoidossa, voimme sulattaa munasoluja heidän aikataulunsa mukaan. Voisimme ehkä myös mätsätä paremmin saajien toiveita periytyvistä ominaisuuksista kuten silmien ja hiusten väristä ja pituudesta, Anni Haltia kertoo.

Tuoreena siirrettäviä munasoluja on usein riittänyt vain yhdelle tarvitsijalle. Pakastaminen mahdollistaisi sen, että useampi nainen voisi saada munasoluja samalta lahjoittajalta.

Omien munasolujen pakastamisesta ei odoteta hittiä

Pankkiin voisivat turvautua myös naiset, jotka haluavat pakastaa omia solujaan myöhempää käyttöä varten. Biologi Anni Haltia arvioi, että omien munasolujen pakastamisesta ei tule suurta hittiä, sillä se käy kukkarolle.

Väestöliiton Helsingin klinikalla ja joillain yksityisillä klinikoilla omien solujen pakastaminen on ollut mahdollista noin vuoden ajan.