Sari Peltoniemen kirjoissa arki nyrjähti Laivakello-palkinnon arvoisesti

Nuortenkirjailijalle vuosittain myönnettävän Laivakello-palkinnon saa kirjailija Sari Peltoniemi, joka kirjoittaa usein arjen ja fantasian viistolla rajalla. Hän ammentaa kirjoihinsa aineksia suomalaisesta kansanperinteestä ja mytologiasta.

Laivakello-palkinnon saa tänä vuonna Sari Peltoniemi Kuva: Sari Peltoniemen kotisivut

Pertsa ja Kilu -päivien yhteydessä jaettavan Laivakello-palkinnon saa tänä vuonna kirjailija Sari Peltoniemi, 50, monipuolisesta lasten- ja nuortenkirjatuotannostaan.

Palkinto luovutetaan keskiviikkona Kotkassa lasten- ja nuortenkirjallisuustapahtuman, Pertsa ja Kilu -päivien, yhteydessä.

Palkintoperusteluissa arvostettiin Peltoniemen kunnianhimoisuutta, uudistushenkisyyttä ja yllättävyyttä. Raadin mukaan Sari Peltoniemi kirjoittaa usein arjen ja fantasian viistolla rajalla. Hänen lasten- ja nuortenkirjoissaan arki nyrjähtää paikoiltaan äkkiarvaamatta. Peltoniemi ammentaa kernaasti aineksia realistispohjaisiin nuortenromaaneihinsa suomalaisesta kansanperinteestä ja mytologiasta.

Peltoniemen erityisenä ansiona on lyhytproosa.

Laivakello-palkinnon esiraati valitsi korkeatasoisesta nuortenkirjailijakaartista kuusi finalistia. Peltoniemen lisäksi ehdolla olivat Reeta Aarnio, Hannu Hirvonen, Jukka-Pekka Palviainen, Salla Simukka ja Kalle Veirto.

Lopullisen valinnan kuudesta finalistista teki lasten- ja nuortenkirjallisuuden kriitikko ja tutkija Päivi Heikkilä-Halttunen.

Palkinnon ovat perustaneet Väinö Riikkilä -seura ja Pekkas-akatemia. Palkintoon kuuluu messinkinen laivakello, ja sen kautta halutaan tehdä kunniaa myös Väinö Riikkilän Kotkaan sijoittuville, merihenkisille Pertsa ja Kilu -seikkailukirjoille.