Tutkimusryhmä uskoo löytäneensä Kolumbuksen Santa Maria -aluksen hylyn – katso vedenalainen video

Yhdysvaltalaisen tutkimusryhmän mukaan aluksen sijainti sopii yhteen sen kuvauksen kanssa, jonka Kolumbus antoi Santa Marian uppoamisesta vuonna 1492.

Ulkomaat
Sukeltaja mittaa hylkyä

Yhdysvaltalainen tutkimusryhmä uskoo Haitin läheltä löytämänsä laivan hylyn olevan Kristoffer Kolumbuksen Santa Maria -alus, joka oli yksi hänen ensimmäisellä Amerikan-matkallaan mukana olleista kolmesta laivasta.

Massachusettsilainen meritutkija Barry Clifford sanoo, että kaikki maantieteellinen, topografinen ja arkeologinen todistusaineisto viittaa vahvasti siihen, että kyseessä on Santa Marian hylky.

Santa Maria oli Kolumbuksen laivueen lippulaiva vuoden 1492 tutkimusmatkalla, jonka tarkoituksena oli löytää lyhempi reitti Euroopasta Aasiaan, mutta löytyikin eurooppalaisille uusi manner.

Santa Marian matka kuitenkin keskeytyi joulupäivänä 1492, kun alus ajoi riuttaan ja miehistö joutui hylkäämään sen. Kolumbus jätti La Navidadin linnoitukseen 39 miestä ja purjehti takaisin Espanjaan. Palattuaan seuraavana vuonna hän joutui toteamaan, että linnoitus oli tuhottu eikä kukaan paikalle jääneestä miehistöstä ollut hengissä.

Cliffordin tutkimusryhmän mukaan heidän löytämänsä hylyn sijainti sopii yhteen Kolumbuksen Santa Marian uppoamisesta antaman kuvauksen kanssa.

Tutkimusryhmän mukana sen löytämä hylky makaa 3–5 metrin syvyydessä lähellä riuttaa ja myös sen kölin pituus vaikuttaa oikealta. Paikalta on löytynyt kiviä, jotka olisi voinut toimittaa Santa Marialle painolastin toimittanut espanjalaiskaivos.

Tutkimusmatkan rahoittaneen History-televisiokanavan edustajan Dirk Hoogstran mukaan puuta ei ole paljon jäljellä. Onkin epäselvää, minkä verran hylystä voitaisiin nostaa merestä.

Floridalainen meriarkeologi Roger C. Smith toteaa, ettei yli 500 vuotta uppoamisen jälkeen ole paljonkaan todisteita ja tulee vaatimaan huolellista arkeologiaa selvittää, onko alus Santa Maria.

Texasilainen meriarkeologi Kevin Crisman sanoo, että Haitin lähistöllä upposi paljon espanjalaisia laivoja ja on vaikea todistaa, että kyseinen hylky on Santa Marian.

Cliffordin tutkimusryhmä löysi hylyn jo vuonna 2003, mutta ei kyennyt tuolloin tunnistamaan laivaa.

Cliffor toivoo, että hylky voisi jäädä Haitiin osaksi pysyvää näyttelyä, joka auttaisi köyhän maan turismielinkeinoa.

Lähteet: Reuters