Raahe esittelee kuikkalakin, umpipuut ja muita omituisuuksia

Raahen Kruununmakasiinilla avattuun kevätnäyttelyyn on kerätty ainutlaatuisia omituisuuksia museon varaston uumenista. Mukana on myös esineitä, joiden alkuperä ja käyttötarkoitus ovat jääneet mysteereiksi.

Kuva: Taneli Kärki / Yle

Näyttely on osa maanantaina käynnistynyttä kansallisen museoviikon teemaa, joka on tänä vuonna ”Kokoelmien omituisuudet”. Raahessa teema otettiin vastaan innostuneina, kertoo kokoelma-amanuenssi Miska Sliden.

– Se on Raahen museolle kuin nenä päähän! Heti kun kuulimme teemasta, niin ajattelimme, että ilman muuta meidän museossa tulee olemaan myös tähän liittyvä näyttely.

Raahen sijainnista ja historiasta satamakaupunkina on ollut runsaasti hyötyä kummallisuuksien näyttelyä kasatessa.

– Meille on 1860-luvun alusta lähtien kerääntynyt kokoelmiin kaikenlaista ihmeellistä. Varsinkin niiltä varhaisilta vuosilta, kun paikalliset merimiehet toivat matkoiltaan monenlaisia jänniä matkamuistoja, Sliden kertoo.

Sukelluspuku, taikapuita ja kuikkalakki

Museon kokoelman maineikkaimpiin esineisiin kuuluu maailman vanhin sukelluspuku, joka on säilynyt hienossa kunnossa 1700-luvulta tähän päivään saakka.

– Se on varmasti meidän tunnetuin esine ja muutenkin edustava yksilö museon kokoelmassa.

Kokoelman muita omituisuuksia edustavat esimerkiksi luonnonoikkumaiset umpipuut, joita museolta löytyy muutamia kappaleita. Luonnosta kerätyillä erikoisuuksilla uskottiin ennen vanhaan olevan taianomaisia voimia.

– Niitä pidettiin taikakaluina ja käytettiin esimerkiksi kivun lievittämiseen ja sairauksien parantamiseen. Puun oksan muodostaman lenkin läpi pudotettiin vaikkapa vaikean synnytyksen aikana lasta symboloiva esine useampaan kertaan. Ajateltiin, että synnyttäminen helpottuu, Sliden kertoo.

Myös amanuenssin oma suosikkiesine löytyy näyttelyerikoisuuksien joukosta. Kokonaisesta kuikasta tehty lakki lienee todennäköisesti 1800-luvun loppupuoliskon paikallista muotia.

– Se on samalla kertaa hyvin ällöttävä ja viehättävä. Lakki on yksi vanhimpia museon luetteloon merkittyjä lahjoituksia, Sliden ihastelee.

Taneli Kärki

Oulu Radio