Perustuslakivaliokunnan johtaja haluaa kansanedustajille tietoa sotilastiedustelusta

Johannes Koskisen mukaan tietojen massakeräys karkottaisi Suomesta esimerkiksi datakeskukset.

politiikka
Johannes Koskinen
Vesa Toppari / Yle

Suojelupoliisin ja sotilastiedustelun parlamentaarista valvontaa on tehostettava, vaatii perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.).

– Näyttää siltä, että eduskunta ja valiokunnat eivät ole olleet asiallisesti informoituja sotilastiedustelusta, Koskinen huomauttaa.

Suomen sotilastiedustelun on uutisoitu tehneen yhteistyötä Yhdysvaltojen turvallisuusvirasto NSA:n kanssa. Brittitoimittaja Glenn Greenwald käsittelee asiaa tuoreessa kirjassaan tietovuotaja Edward Snowdenista. Snowden toi julkisuuteen turvallisuusviraston väärinkäytökset.

– Suomen ei pidä haikailla Ruotsin kaltaista signaalitiedustelua, Koskinen linjaa.

Ruotsissa viestiliikenteestä kerätään tietoa massoittain. Koskinen perustelee kielteistä kantaansa ihmisten yksityisyydensuojalla. Merkittävä peruste on hänen mukaansa myös Suomen asema houkuttelevana investointikohteena.

– Viime aikoina Suomi on pärjännyt datakeskusten sijoituspaikkoja valittaessa. Tämä etu menetettäisiin varmasti, jos tietoa alettaisiin massakerätä, Koskinen perustelee.

Eilen tiistaina uutisoitiin, että Helsinkiin kaavaillaan datakeskusta. Haminassa Kymenlaaksossa on jo hakukoneyhtiö Googlen datakeskus. Venäläinen hakukoneyhtiö Yandex puolestaan rakentaa Uudellemaalle Mäntsälään konesalia. Myös it-jätti Microsoft on harkinnut datakeskuksen perustamista Suomeen.