Skeittari ei saa betonista ihottumaa

Jyskän Tammirinteelle valmistuu Jyväskylän ensimmäinen betoninen skeittipuisto. Idea kunnollisesta skeittipaikasta tuli nuorilta, jotka ovat itse myös hankkineet rahoituksen. Betoninen rullailupaikka on vanerista turvallisempi ja kestävämpi.

betoni
Kaksi huppupäistä miestä valaa sementtiä muottiin.
Skeittiparkkia valettiin tihkusateessa.Matti Myller / Yle

Jyskän alueella on paljon rullalautailijoita, mutta tähän saakka turvallinen paikka lajin harrastamiseen on puuttunut.

– Halusimme meille nuorille oman paikan missä olla, ettei tarvitse liikenteen seassa rullailla, kertoo 15-vuotias Juhani Jutila.

Projektilla on seitsemän 14-16 -vuotiaan nuoren aktiiviporukka. Ramppien rakentaminen tehdään talkoilla, mutta sitä ennen nuoret ovat jo tehneet paljon töitä tavoitteensa eteen. Rakentamista varten Jyväskylän nuorisovaltuusto myönsi 3500 euroa ja kaupunkirakennepalvelut 2500 euroa. Ulkopuolisella teetettynä skeittiparkin hinta olisi kuitenkin moninkertainen.

– Se maksaisi arviolta jopa 40 000 euroa. Kun rahaa ei ollut riittävästi, paikallinen yhdistys otti meihin yhteyttä että keksisimmekö me apuja. Nuoret olivat kuitenkin saaneet kerättyä sen verran varoja, että saamme kulut katettua, sanoo skeittiparkin suunnitellut Robert Bonsdorff.

Betoni taipuu talkoovoimin

Rullalautailijoiden mukaan betoninen skeittiparkki on monella tavalla vanerista parempi. Se on muun muassa huoltovapaa ja hiljainen sekä turvallisempi.

– Lajiin kuuluu asvaltti-ihottuma, mutta sitä ei synny betonilla lainkaan. Siinä ei ole kitkaa kaatuessa liu'ut siinä pinnalla, Robert kuvailee.

Nuoret talkoolaiset odottavat jo projektin valmistumista ja ensituntumaa tuoreeseen betoniin.

– Se varmaan tuntuu omalta ja on hauska nähdä omien kätten jälki, Juhani tuumii.

Jyväskylän ensimmäisen betonisen skeittipuiston pitäisi olla valmis toukokuun lopulla. Skeittipuiston ylläpidosta jatkossa vastaa Jyväskylän kaupunki.