1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. taide

Sairaalan julkisivuteos suojaa enemmän kuin peittää

Kuopion yliopistollisen sairaalan uudisrakennuksen seinälle nousee ensi syksynä lasitaideteos, jonka on ennakkoon pelätty vievän huoneista valon ja näkymän. Suunnittelija lupaa teoksen kuitenkin päästävän valon lävitseen. Lähiaikoina valmistusvaiheeseen etenevä työ tuo ihmiskehon ja lääketieteen ihmeet kaikkien nähtäville.

taide
Luonnos Kuopion yliopistollisen sairaalan julkisivutaideteoksesta
Partanen & Lamusuo Oy

Kuopion yliopistollisen sairaalan uuden kakkosrakennuksen seinälle tulevan taideteoksen ulkoasu on lähes valmis. Teos lähtee pian digitaalisessa muodossa tehtaalle valmistettavaksi ja paikalleen työ nousee syksyllä. Rakennuksen seinän kokoinen taideteos kootaan lasilevyistä, joihin kuva tulostetaan tehtaassa.

– Väri tavallaan poltetaan lasin pintaan niin, että kuvasta tulee ihan yhtä lasin kanssa, selittää teoksen suunnitteluryhmän vastuuhenkilö Jaana Partanen.

Koska teos tulee myös ikkunoiden eteen, on osa sairaalan henkilökunnasta ollut huolissaan siitä, pääseekö teoksen läpi huoneisiin luonnovaloa. Partasen mukaan huoli on turha, sillä teos ei peitä näkyvyyttä kokonaan, vaan sen läpi näkee verkkomaisen kuvion, rasterin ansiosta.

– Luonnonvalo tulee ehdottomasti olemaan elementti kaikissa huoneissa, Partanen korostaa.

Koska pinta ei kuitenkaan ole täysin läpinäkyvä, se toimii myös viilentävänä aurinkosuojana sekä koristuksena ikkunoissa, joista avautuu näkymä pysäköintitalon seinään.

– Rasterointi tekee sen, että valo siivilöityy teoksen läpi himmeämpänä vähän niin kuin metsässä kulkiessa eikä suora auringonpaiste tule huoneisiin, Partanen kuvailee.

Ihmisen sisin kaikkien näkyville

Taideteoksen nimi on Evoluutio ja se eräänlainen taiteellinen kunnianosoitus KYSin viimeisimmän tekniikan vaatimukset täyttävälle rakennusprojektille ja varsinkin kehityksen kärjessä oleville leikkaussaleille sekä vastasyntyneiden teho-osastolle.

Seinällä, jolle teos tulee, onkin muun muassa vastasyntyneiden teho-osaston perhehuoneiden ikkunoita.

Evoluution kuvat ovat pääasiassa sairaalan henkilökunnan ja Itä-Suomen yliopiston tutkijoiden ottamia mikroskooppikuvia ihmisen sisältä – roimasti suurennettuina. Kuvista voi tulla mieleen avaruus tai kasvit ja luonto.

Työn värimaailma on pitkälti rauhallinen sinivihreä, mutta seassa on myös monia muita värejä. Kuvat ovat aitoja, tutkijoiden tai lääkäreiden tuottamia ja myös niiden värit juontavat osittain juurensa lääketieteestä.

– Näissä kuvissa, joita sisältämme otetaan tutkimuksiin taikka tieteellisiin tarkoituksiin, käytetään aina väriaineita. Teoksessa on noudatettu niitä värejä aika pitkälti, mutta niitä on myös käsitelty, jotta kuvasta saadaan yhtenäinen, suunnitteluryhmän vastuuhenkilö Jaana Partanen kertoo.

Mikroskooppisista valtaisiksi kasvatetut kuvat tuovat ihmiselimistön uuteen valoon.

– Kun kuvat suurennetaan ihan valtavan kokoisiksi, ne ikään kuin muuttuvat vähän toisennäköisiksi; esteettisiksi, kauniiksi, komeiksi kuviksi. Olemme siis sisältä tosi kauniita, Partanen toteaa.

Lue seuraavaksi