Tutkija: Netin blogeista tuli todellinen uhka Venäjän vallanpitäjille

Verkossa julkaistavat blogit ovat kasvattaneet nopeasti suosiotaan Venäjällä. Tampereen yliopistossa väittelevän Dmitri Jagodinin mukaan blogeista voidaan puhua jo omana, merkittävänä mediana.

Kuva: Mari Vesanummi / Yle

Venäjällä netin blogit ovat olleet henkireikä vapaalle poliittiselle keskustelulle. Bloggaajien suosion kasvu on saanut vallanpitäjät kiristämään otettaan myös blogeista.

Tampereen yliopistossa lauantaina väittelevä, venäläislähtöinen Dmitri Jagodin on tutkinut venäläisten blogien kehitystä tämän vuosituhannen alkupuolelta saakka.

Tutkijan mukaan monien bloggaajien suosio on kasvanut niin suureksi, että blogeista voidaan puhua jo omana, merkittävänä mediana.

– Venäjällä blogit ovat olleet kymmenen vuotta tärkein poliittinen asia. Ne vaikuttavat paljon siihen, miten tavalliset journalistit tekevät uutisia. Journalistit seuraavat, miten blogit vaikuttavat yleisöön, Jagodin sanoo.

Medvedevin videoblogi herätti toivon

Blogien merkityksestä Venäjällä kertoo sekin, että kun Dmitri Medvedevistä tuli presidentti vuonna 2008, hän perusti videoblogin. Monet bloggaajat suhtautuivat toiveikkaasti vallanpitäjien haluun lähestyä kansaa. Kun Vladimir Putin palasi presidentiksi, toivo hiipui.

– Kävi aika nopeasti selväksi, että se oli Medvedevin peli, jota hän pelasi blogosfäärissä. Nyt näyttää siltä, että valtio ei halua kehittää suhteita verkon käyttäjien kanssa, Jagodin sanoo.

Samalla kun bloggaajien suosio on kasvanut, valtion ote blogeista on tiukentunut. Esimerkiksi verkossa maineensa luonut oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi odottaa parhaillaan oikeudenkäyntiä kotiarestissa.

– Navalnyi ja samanlaiset bloggaajat olivat todellinen uhka poliitikoille ja Putinille.

Ukrainan kriisi herkkä aihe

Myös Ukrainan kriisi repii bloggaajien verkostoa. Kriisi on ajanut aiemmin Putinia yhdessä vastustaneita bloggaajia erilleen.

– Ukrainan kriisi on herkkä kysymys venäläisille oppositiobloggaajille ja journalisteille. Monet, jotka olivat samaa mieltä siitä, miten Venäjän valtio kehittyy ja miten politiikka sujuu, ovat nyt eri leirissä, Jagodin sanoo.