Sananen – Välipaloja vaan

Pelastaako välipalatehdas Suomen? Välipala-ajattelu ei ainakaan. Me teemme enää harvoja asioita pitkän kaavan mukaan. Elämän voi vahingossa hotkaista maistelematta!

Näkökulmat
Mikko Maasola syö hernekeittoa.
Mikollekin maistui!Arvo Vuorela / Yle

Valio rakentaa valtavan välipalatehtaan. Se on hyvä uutinen niille, joita hiukoo tai joilla on Riihimäen seudulla asuntovelkaa. Mutta uutinen on myös hyytävä ajankuva. Välipalatehdas! Juurevasta suomalaisestakin on tullut VÄLIPALAIHMINEN. Perusraaka-aineet saavat levätä hyllyillä. Onko välipalaihminen pilipali-ihminen? Hotkaisee miettimättä nälkäänsä jonkun mauttoman vatsantäytteen. Energiaa ei tule kovin paljon, siksi matkaa on jatkettava näytönsäästäjä päällä.

Jos välipalaihminen on jo muuttunut pilipali-ihmiseksi, hän on vaarassa pilaantua. Ihan sama mitä tässä nyt syö. Ihan sama mitä profiiliini päivitän, kunhan se on lyhyttä ja nopeasti nieltävää. Välipalatehtaasta iloitseva välipalaihminen ei tee mitään enää pitkän kaavan mukaan. Lopputuotteena voi pahimmillaan olla mignonmuna, joka on syöty sisältäpäin.

Onko välipalaihminen pilipali-ihminen?

Entistä harvempi käy työpäivän aikana lounaalla. Välipalat riittävät. Olen nähnyt kuinka työkaverini äyskäröivät kilpaa maitorahkaa kitusiinsa ja seuraavat samalla kolmannella silmällä sähköpostia. Kukaan ei uskalla haaveilla enää pitkähköistä lounaista viihtyisässä ympäristössä. Monelle on mahdoton ajatus edes normaali esanssinen buffetlounas, koska sisäinen ääni sanoo niin.

Kotonakin syödään välipaloja, nopeita ja helposti avattavia. Appelsiini ei käy, koska siinä on hankala käyttöliittymä. Perheet eivät syö yhdessä, koska kaikilla on niin paljon harrastuksia. Aika välillä 17-22 on aivan tukossa.

Seksistä tuli välipalaseksiä jo vuosia sitten. Ei siitä sen enempää, eikä sen kestävyydestä. Ennen energiapatukka tarkoitti muuta kuin nykyisin, sen vaan sanon.

Onko toinen ihminen toiselle nykyisin vain välipala? Tämä aika on itsekästä ja laput kasvavat huomaamatta silmänurkkiin. Ihmiset tapaavat kyllä toisiaan, ottavat erikoiskahvit muistuttaakseen hetken ainutlaatuisuudesta, mutta puhuvat hieman ohi. Ehkä kierroksia on koneessa liikaa.

Appelsiini ei käy, koska siinä on hankala käyttöliittymä.

Välipala-aate on jo syvällä. Moni nukkuu niin huonosti, että voidaan kunnon pitkien yöunien sijaan puhua välipalaunista tai väliunosista tuskaisten valveosuuksien keskellä. Ehkä kierroksia on koneessa liikaa.

Työkin voi olla välipala. Tässä kohtaa voidaan mulkaista peiliin ja katsoa koko työelämän kehitystä. Vaikka moni antaa kymmenen tuntia päivässä työnantajalleen, hän antaa silti aika vähän. Työ on vain rahaa heruttava välipala matkalla kohti vuorikiipeilyä, teräsmieskisaa ja muita intohimoisia harrastuksia. Harrastukset ovat nykyisin se tärkeä tankkaushetki, annos, josta ammennetaan. Jollekin työ voi olla myös sopivan mauton välipala matkalla kohti ihania eläkevuosia. Vuosia, joita ei koskaan tule.

Toivottavasti lapset eivät ole kenellekään vain välipala, vaikka vähän välipalan kokoisia ovatkin. Niissä on kaikki elämän kannalta tarvittava kompaktissa koossa.

Sitten päästään pääasiaan!

Niissä on kaikki elämän kannalta tarvittava kompaktissa koossa.

Me todella elämme välipalamaailmassa, mutta miksi Jääkiekon MM-kisat eivät voi KOSKAAN olla vain välipala? Edes olympiavuonnakaan! Meidän itsetuntomme, arvomme ja elämämme on TAAS niistä kiinni. Mitä jos emme tänä vuonna menestyisikään? Sitä kannattaisi kokeilla.

Kun jääkiekko muuttuu koko ajan suuremmaksi, me muutumme pienemmiksi. Nakkimukeista ja muista välipaloista huolimatta.

Televisio kiinni, ja siirtykäämme rakkauden työmaalle!

Maallikkosaarnaaja Maasola