1. yle.fi
  2. Uutiset

UMO vei jazzin vankiloihin – katso muusikoiden tunnelmia keikasta

UMO sekä saksofonisti Timo Lassy konsertoivat tällä viikolla vankiloissa. Musiikin konserttiin on säveltänyt Ricky-Tick Big Bandistä ja Dalindèosta tuttu Valtteri Pöyhönen. Yle Uutiset oli mukana Sörnäisten vankilakeikalla.

musiikki
Timo Lassy ja UMO esiintymässä Sörnäisten vankilassa.
Timo Lassy ja UMO esiintymässä Sörnäisten vankilassa.Yle
Valtteri Pöyhönen ja Timo Lassy.
Timo Lassyn lisäksi vankilakeikkojen tunnelmia kuvailee musiikin konserttiin säveltänyt Ricky-Tick Big Bandistä ja Dalindèosta tuttu Valtteri Pöyhönen.

Tämän viikon keikat ovat jännittäneet aivan uudella tavalla saksofonisti Timo Lassya. Lassy on keikkaillut vankiloissa yhdessä Uuden Musiikin Orkesteri UMOn kanssa.

- En osannut odottaa, milllainen vastaanotto tälle tulee. Onko siellä vankilassa levotonta vai kuinka. Mutta sanoisin, että vastaanotto on ollut varsin sydämellinen. Kyllä tämä on pistänyt ajatuksia liikkeelle, kun katsoo yleisöä, kuvailee Lassy keikkoja.

UMO, Lassy ja Pöyhönen esiintyivät maanantaina Hämeenlinnan vankilassa, eilen Keravalla ja nyt keskiviikkona Sörnäisissä Helsingin vankilan kappelissa. Vasta torstaina ja perjantaina on luvassa yleisölle avoimet keikat Savoyssa ja Sellosalissa.

- Tämä on varta vasten näitä keikkoja varten sävellettyä uutta musiikkia, kantaesitys oli siis Hämeenlinnan vankilassa maanantaina, orkesterin johtaja ja säveltäjä Valtteri Pöyhönen kertoo.

Timo Lassy ja UMO esiintymässä Sörnäisten vankilassa.
Timo Lassy ja UMO esiintymässä Sörnäisten vankilassa.Yle

Vankiloissa radiokanavat ja kirjatkin rajoitettuja

Muusikot ovat keikoista mielissään, mutta ovat keikat kelvanneet vankiloissakin. Konsertteihin on tullut vähän alle puolet niistä vangeista, joilla on ollut mahdollisuus niille osallistua.

Sörnäisten keikalla mukana oli kuutisenkymmentä vankia. Yleisö tuntui yhtä keskittyneeltä kuin muusikotkin.

- Mä kuuntelen jazzia muutenkin ja arvostan UMOa orkesterina. Vankilakirkko on akustisesti hyvin soiva paikkakin, kertoo keikalle tullut nimettömänä pysyttelevä vanki.

Helsingin Sörnäisten vankilassa kulttuuritarjontaa on muutaman kerran vuodessa muun muassa teatterivierailujen muodossa. Muuten tarjonta on melko rajattua. Esimerkiksi keskusradioon on viritetty vain joitakin kanavia ja sellissä saa nykyään pitää kerrallaan vain viittä kirjaa tavaranpaljouden vuoksi. Kirjarajoituksesta on kanneltu eduskunnan oikeusasiamiehelle.

- Tällä hetkellä kirjojen hankkiminen on ongelmallista, kun hallussapidettävien kirjojen määrää rajotettiin viime vuonna. Aiemmin sai pitää 20:tä kirjaa, nyt vain viittä, sanoo nimettömänä pysyttelevä vanki.

UMOn keikka maistui jazzfaniksi tunnustautuvalle vangille.

- On hieno juttu, että on nimenomaan jazzkeikka vaihteluna valtavirtamusiikille. Jazzinhan voi nähdä, että siinä on paljon vapauden ja vapaan improvisaation teemoja.

Lue seuraavaksi