Vanhan kirkon paikka merkittiin ristillä – Pispalan uittotunnelissa voidaan pitää myös häitä

Vuosi sitten avatun uittotunnelin kattoon on maalattu risti. Se on merkkinä paikasta, jossa Pispalan vanha kirkko sijaitsi, ennen kuin se tuhoutui tulipalossa. Tulevaisuudessa ristin luona voidaan järjestää vaikka häitä.

Kotimaa
Kaksi miestä Uittotunnelin kattoon maalatun ristin alla
Anne Savin / Yle

Pispalan uittotunnelin ja vanhan kirkon historiat kietoutuvat valitettavalla tavalla toisiinsa - kun toista rakennettiin, niin toinen tuhoutui tulipalossa. Tapaus on jäänyt ihmisten mieliin ja nyt tapahtuma on saanut oman muistomerkin, kun vuosi sitten avatun uittotunnelin kattoon maalattiin risti vanhan kirkon paikan merkiksi.

Ristin paikan määrittämisessä oli pieniä ongelmia, sillä gps-laite ei toiminut tunnelissa.

– Mittaukset on suoritettu tunnelin päistä, mutta kyllä paikka on oikea muutaman metrin tarkkuudella. Olemme varmast kirkon tontilla ja sillä aikanaan sijainneen kirkon alapuolella, uskoo Pispalan seurakunnan pastori Markku Komulainen.

Arkkitehti Wivi Lönnin vuonna 1908 piirtämä kirkko tuhoutui tulipalossa vuonna 1968. Uittotunnelin rakennustöiden arvellaan vahingoittaneen kirkon perustuksia, ja tulipalon saaneen alkunsa rakennuksen sähköistä.

– Tämä on kuitenkin vain olettamus. Tunnelin päällä on lukemattomia muita taloja, eikä missään muualla tapahtunut mitään tällaista, Komulainen kertoo.

Tulipalosta jäi monenlaisia muistoja

Kirkon palo on jäänyt vahvasti tamperelaisten ja erityisesti pispalalaisten mieliin. Ristin maalaamista uittotunnelin kattoon vauhdittanut satamamestari Matti Joki kertoo nähneensä tulipalon pikkupoikana omin silmin.

– Asuin tuossa punakylässä. Ihmeteltiin, kun täältä tuli niin kamala savu ja lähdettiin katsomaan tulipaloa, hän muistelee.

Vesa Haapaniemi opiskeli kirkon palon aikoihin Sibelius-akatemiassa ja oli saanut luvan harjoitella kirkon uruilla. Hänestä tuli viimeinen vanhassa Pispalan kirkossa vieraillut ihminen.

– Asuin 300 metrin päässä ja olin saanut luvan harjoitella kirkon uruilla. Olin kirkossa myöhään yöhön, enkä huomannut mitään erikoista, Haapaniemi kertoo.

Seuraavana aamuna hän sai tiedon tulipalosta opiskelijakaveriltaan.

– Lähdin heti juosten paikalle katsomaan tuhoja, Haapaniemi muistelee.

– Raivaustöiden edetessä huomasin pihamaalla kirkon käpristyneen kastemaljan. Ostin maljan purkumiehiltä tupakka-astin hinnalla. Nyt se on esillä Pispalan kirkon aulassa.

Vanhan kirkon paikka kiinnostaa yhä

Pispalan vanhan kirkon paikkaa kysellään vieläkin usein. Pastori Markku Komulainen kertoo, että vuosisadan alussa rakennettu kirkko oli sen ajan voimannäyte.

– Se perustettiin yksityisen rukousyhdistyksen avulla ja muutettiin myöhemmin kirkoksi. Pispalan kirkko symboloi kansan tahtoa tehdä oma kirkko itselleen. Risti uittotunnelin katossa on myös muisto heille ja sukupolvien keräykselle, sitkeydelle ja periksiantamattomuudelle, Komulainen toteaa.

Risti tuo julkisuutta - ehkä myös häitä

Idea ristin maalamisesta uittotunnelin kattoon syntyi Pispalan seurakunnassa. Tampereen kaupungin satamamestari Matti Joki kertoo heti innostuneensa ajatuksesta.

– Olen monesti peräänkuuluttanut hyviä ideoita liittyen uittotunneliin. Täällä on muun muassa toivottu voitavan pitää vaikkapa häitä ja nyt kun on ristikin, niin niitä täällä varmasti tulevaisuudessa pidetään.

Pastori Markku Komulainen on mielissään kaupungin puolelta tulevasta luvasta järjestää vaikkapa juuri häitä tunnelissa.

– Tämä on todella ainutlaatuinen paikka häille, Komulainen sanoo.

Erityisen tyytyväinen satamamestari Joki on siitä, että ristin myötä tunneli kiinnostaa yhä useampia kävijöitä.

– Tunnelin avaaminen kesti 20 vuotta. Siihen liittyy useita historiallisia tapahtumia ja nyt kattoon maalattu risti on kruunu tälle kaikelle, Joki iloitsee.

Helatorstaina 29. toukokuuta uittotunnelissa järjestetään ohjelmallinen tilaisuus, jossa virallisesti muistellan Pispalan kirkkoa.