1. yle.fi
  2. Uutiset

Huippu-urkurilta kuluvat äänityssessiossa housuntakamus ja kengät

Kansainvälistä uraa tekevä suomalainen urkutaiteilija tietää, että yksityiskohtiin pitää kiinnittää huomiota. Ei ole ihan sama millaisilla kengillä mitäkin teosta soittaa. Kalevi Kiviniemen laittoi uuden soololevyn taltioinnissa koville myös säveltäjämestari Aulis Sallinen, joka 40 vuoden tauon jälkeen innostui taas uruista.

musiikki
Kalevi Kiviniemi seisoo Hämeenlinnan kirkon urkujen edessä
- Nämä urut on suunniteltu Brahmsin ja Mendelssohnin ajan sointiin. Siitä huolimatta Sibeliuskin soi komeasti ja kyllä Salliseenkin saatiin uusia virikkeitä, kehuu Kalevi Kiviniemi.

Hämeenlinnan kirkossa saatiin keskiviikon vastaisena yönä taltioitua levy, joka on ensimmäinen urkusoololevy kirkon kymmenkunta vuotta vanhoilla uruilla.

Helppoa sävellysten nauhoittaminen ei ollut, sillä Hämeenlinnan kirkko seisoo keskellä kaupunkia. Liikenteen kumu kantautuu sisään, vaikka 1700-luvun lopulla valmistuneessa kirkossa onkin paksut seinät.

– Hiljaiset kappaleet piti soittaa keskiyön jälkeen. Äänet heijastuivat tänne, kun ihmiset lähtivät töistä tai illalla ravintolasta. Kello 4:ään asti on täällä välillä viihdytty, kertoo kansainvälisestikin arvostettu urkutaiteilija lahtelainen Kalevi Kiviniemi.

Vastaava tilanne tuli Kiviniemelle eteen, kun hän taltioi urkuteosta Ranskassa Rouenin katedraalissa, jossa liikenteen lisäksi häiriötä aiheuttivat vieressä olevalla jalkapallostadionilla pelattavat ottelut.

Kunnon taiteilijan psyyke mitataankin sillä, miten hän kykenee keskeytyksen jälkeen keskittymään yhä uudestaan sävellyksen tulkintaan.

Urkurin kengät ja housut kuluvat

Kalevi Kiviniemen tapa soittaa ja tulkita musiikkia on hyvin fyysinen. Hän ei pysy paikallaan. Jalat lentävät jalkiolla laidasta toiseen todella nopeasti. Nopsajalkaisen salaisuus on osin kengissä. Ne valitaan musiikin mukaan.

– Nyt on mukana kolmet kengät. Barokkimusiikkia varten on omat, uuteen musiikkiin omansa. Sitten on vielä jazztossut, joilla voi soittaa kaikista nopeimpia jalkioteknisiä osuuksia, Kiviniemi selittää.

Yhdet kengistä saivat vielä korkolaput alleen, koska Hämeenlinnan urkujen jalkioissa mustat koskettimet ovat tavallista matalammalla.

Lujille virtuoosin on laittanut Hämeenlinnan yössä Aulis Sallisen tuoreen urkuteoksen taltiointi. Sallinen on säveltänyt uutta urkumusiikkia 40 vuoden tauon jälkeen, osin Kiviniemen innoittamana.

– Sitä ei ole kovin helppoa soittaa. Pitää oikeasti harjoitella ja paljon. Kengät kuluvat ja parit housutkin menivät. Mutta se kuuluu asiaan ja se on myös oikein, virnuilee Kiviniemi.

Uruista lähtee ääniä, joita ei aiemmin ole kuultu

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan oma väki on varmasti ihmeissään miten hienoja soundeja Kiviniemi on heidän pääpyhättönsä uruista esiin loihtinut.

– Mitä enemmän sitä tutkii, sitä hienommin sen saa soimaan. Yllättäen urkujen hiljaiset huiluäänikerrat ovat hienoimpia, mitä olen kuullut Suomessa.

Hienoimmat soinnit uruista kuulemma löytyi Brahmsia soittaessa.

– Nämä onkin suunniteltu Brahmsin ja Mendelssohnin ajan sointiin. Siitä huolimatta Sibeliuskin soi komeasti ja kyllä Salliseenkin saatiin uusia virikkeitä.

Hämeenlinnan oman pojan, Sibeliuksen musiikin ei pitänyt olla näillä uruilla kaikista autenttisimmillaan, mutta:

– Yllättäen pääsimme äänittäjän kanssa aivan huimiin ratkaisuihin Sibeliuksenkin suhteen.

Sibeliusta suoraan käsikirjoituksesta

Kalevi Kiviniemi houkuteltiin Hämeenlinnaan tekemään erikoinen urkulevy, jolla on mukana sävellyksiä peräti 350 vuoden ajalta. Hämeenlinna-Vanajan seurakunta nimittäin juhlii tänä vuonna juuri 375-vuotista taivaltaan.

Tulevalla levyllä keskiössä on Sibelius ja hänen neljä urkusävellystään. Sibelius siksi, että säveltäjämestari on syntynyt Hämeenlinnassa ja ensi vuonna tulee täyteen 150 vuotta Sibeliuksen syntymästä.

Kiviniemellä oli taltioinnissa käytössään Sibeliuksen Intradasta mestarin itsensä tekemä käsikirjoitusversio.

Levylle tulee yhteensä peräti kolme ensilevytystä: Aulis Salliselta, Kalevi Kiviniemeltä itseltään ja Oskar Merikannolta.

Seurakunnan tuottaman levyn kustannusarvio on 10 000 euroa._ Intrada-levy ilmestyi 3.12.14._

Lue seuraavaksi