1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Museovirasto tuohduksissaan – "harrastaja-arkeologit" ryöstöretkellä Hakoisten Linnavuorella

Museovirasto on tuohduksissaan Hakoisten Linnavuorella Janakkalassa tehdyistä luvattomista kaivauksista. Muinaismuistolain suojaamalla alueella on tehty etsintöjä metallinilmaisimen kanssa ja kaivettu kymmeniä pienehköjä kuoppia. Kaivauksista tehdään rikosilmoitus poliisille.

Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Kaivausjälkiin keskiviikkona tutustunut Museoviraston intendentti Eeva-Liisa Schulz on varsin tuohduksissaan.

– Tämä on minun mielestäni erittäin törkeä tapaus. Tämä on pahimpia muinaisjäännökseen kajoamisia, mihin olen urani aikana törmännyt. Itse kajoaminen ei ole suuren suurta, mutta kun kyseessä on näin tunnettu kiinteä muinaisjäännös, se tekee tämän röyhkeäksi.

Kaivauksilla on rikottu muinaismuistolakia. Hakoisten Linnavuori on Kanta-Hämeen tunnetuimpia muinaismuistoalueita, jossa ensimmäiset arkeologiset tutkimukset tehtiin jo 1800-luvun lopulla. Vuonna 1972 Hämeen lääninhallitus rajasi muinaismuistoalueen.

– Rajat näkyvät peruskartalla. Lisäksi alhaalla olevissa opastustauluissa on kerrottu alueen rauhoituksesta. Vähäinenkin kaivaminen on kokonaan kielletty.

– Kiinteän muinaisjäännöksen tutkiminen on luvanvaraista touhua. Museoviraston luvan kaivuihin saa vain ammattiarkeologi, Schulz korostaa.

Toistaiseksi kaivajista ei ole tietoa. Eeva-Liisa Schulz tekee käyntinsä perusteella tarkastuskertomuksen ja se liitetään rikosilmoitukseen. Asiaa ryhtyy hoitamaan Museoviraston lakimies.

Mahdolliset löydöt jäävät teille tietymättömille

Schulz jää miettimään, mitä luvattomat etsijät ovat saattaneet löytää.

– Täältä on voinut löytyä jotain. Sitähän me emme voi tietää, emmekä varmaan saa koskaan sitä tietääkään. En usko, että täällä on ihan tyhjän takia kaivettu.

– Kyllä sieltä varmaan joku signaali on tullut, että siihen on kuoppa kaivettu. Löytöjä tuskin on mitenkään dokumentoitu.

Hakoisten Linnavuori on varsin näkyvällä paikalla ja se näkyy pohjoiseen ajettaessa kolmosmoottoritieltä Linnatuulen jälkeen. Luvattomia kaivauksia tuskin on tehty kirkkaassa päivänvalossa, sillä valoisassa liikkujat on helppo havaita.

Myös Valkeakoskella käyty

Schulz toteaa, että harrastaja-arkeologeja on kahta porukkaa. Osa toimii Museoviraston periaatteiden mukaisesti. Heistä esimerkkinä on viime syksynä tehty Janakkalan miekkamies -löytö kaksine miekkoineen. Asiallisesti toimineet harrastajat pysäyttivät heti enemmät kaivamiset ja tekivät löydöstään välittömästi ilmoituksen Museovirastoon. Kaikki eivät kuitenkaan toimi näin, vaan ovat liikkeellä "omaan piikkiin".

– Tämä Hakoisten Linnavuori ei ole ainoa kohde, jossa on käyty tunnetulla kiinteällä muinaismuistokohteella kaivamassa. Samana päivänä, kun sain ilmoituksen tästä Hakoisten tapauksesta, sain myös tiedon, että Sääksmäen Rapolassa oli liikuttu metallinilmaisimen ja lapion kanssa.