Georgia lähentyy EU:ta - assosiaatiosopimus ensi kuussa

Eurooppa neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy korosti vierailullaan Tbilisissä, että Georgian on saatava tehdä omat valintansa ilman ulkopuolista painostusta. Venäjä on vastustanut entisten neuvostotasavaltojen lähentymistä länteen.

Ulkomaat

Georgia allekirjoittaa 27. kesäkuuta assosiaatiosopimuksen EU:n kanssa, kertoo Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy.

Van Rompuy korosti Tbilisissä, että Georgian on saatava tehdä omat valintansa ilman ulkopuolista painostusta. Venäjä on vastustanut entisten neuvostotasavaltojen lähentymistä länteen.

Georgian pääministeri Irakli Garibashvili puolestaan sanoo, että kyseessä on Georgian valinta, joka perustuu yhteisiin arvoihin. Georgia toivoo, että assosiaatiosopimus johtaa myöhemmin EU:n jäsenyyteen.

Van Rompuy totesi, ettei assosiaatiosopimus ole yhteistyön lopullinen päämäärä.

Moldovan ja Georgian johtajat laittoivat viime marraskuussa nimikirjaimensa assosiaatio- ja vapaakauppasopimukseen EU:n kanssa. Tuolloin tavoitteeksi asetettiin sopimusten allekirjoittaminen tänä vuonna.

Myös Ukrainan piti alun perin hyväksyä sopimus marraskuussa, mutta presidentti Viktor Janukovitšin hallinto perui aikeen. Se johti laajoihin mielenosoituksiin, joiden myötä Janukovitš syrjäytettiin talvella ja vastakkainasettelu uuden hallinnon ja Venäjä-mielisten ukrainalaisten välillä alkoi.

Georgia ja Moldova ovat sanoneet tuntevansa, että ne ovat Ukrainan kriisin myötä altistuneet entistä enemmän Venäjän painostukselle.

Lähteet: AFP