1. yle.fi
  2. Uutiset

Levin tukehtumistapaturma: nopea apu jäi käyttämättä

Lääkintähelikopteri lähetettiin Leville Rovaniemeltä saakka, koska avun ei tiedetty olevan lähempänä. Vain neljän minuutin lentomatkan päässä olisi ollut kuitenkin myös pelastushelikopteri Aslak, jonka apu jäi käyttämättä.

Kotimaan uutiset

Levillä sattui toukokuun 3. päivänä tukehtumistapaturma. Paikalle hälytettiin tuolloin lääkintähelikopteri Rovaniemeltä asti, vaikka pelastushelikopteri Aslak olisi ollut vain muutaman minuutin lentomatkan päässä.

Ravintolassa illastanut nainen menehtyi myöhemmin sairaalahoidossa Oulussa.

Avun ei tiedetty olevan lähellä

Tukehtumistapaturman aikaan ensihoidon käyttämä helikopterien paikannusjärjestelmä ei tunnistanut pelastushelikopteri Aslakin sijaintia lähellä Leviä. Lapin sairaanhoitopiirin ensihoidon vastuulääkäri Antti Saari kertoo, että nopeamman avun mahdollisuus jäi huomaamatta.

– Meillä on ensihoidon kenttäjohtojärjestelmä, jossa eivät näy pelastustoimen yksiköt. Sellainenhan Aslak toistaiseksi on, sanoo ensihoidon vastuulääkäri Antti Saari.

Kyseessä ei ole vastikään ilmennyt vika eikä hetkittäin vaivannut tekninen ongelma. Pelastushelikopteri Aslak ei ennen viime viikkoa näkynyt lainkaan paikannusjärjestelmässä, jolla ensihoidon lääkintähelikoptereita on seurattu.

Meidän on annettu ymmärtää koko vuoden ajan, että se [paikannusjärjestelmä] olisi toiminut.

Jyri Lilja, Aslakin operatiivinen johtaja

– Se on vasta nyt saatu näkymään [paikannusjärjestelmään], Saari vahvistaa.

Aslakin operatiivisen johtajan Jyri Liljan mukaan sairaanhoitopiirin puolelta on jo aiemmin toistuvasti vakuutettu, että Aslak näkyy paikannusjärjestelmässä.

– Kyllä minulla on ollut koko ajan se käsitys, että ei se ole näkynyt. Vaikka meidän on annettu ymmärtää koko vuoden ajan, että se olisi toiminut, Lilja sanoo.

Myös sairaanhoitopiirin puolelta Aslakin sijainnin seuraamista pidetään tärkeänä, mutta ensihoidon vastuulääkäri Saaren mukaan tilannetta ei ole aiemmin saatu teknisesti ratkaistua.

Jatkossa nopeampi apu ei jää saamatta ainakaan siksi, että pelastushelikopteri Aslakin sijainti ei olisi tiedossa.

– Ongelma on nyt ratkottu pysyvästi, kertoo ensihoidon vastuulääkäri Antti Saari.

Aslakin aktiivisuutta on paheksuttu

Pelastushelikopteri Aslak ei saanut hälytystä tilanteeseen, mutta Aslakissa Levin hätätilanne noteerattiin radion kautta. Ensihoidon vastuulääkäri Antti Saaren mielestä Aslakin henkilöstön olisi pitänyt aktiivisesti tarjota omaa apuaan.

He [Aslakin henkilöstö] eivät ole myöskään itse olleet aktiivisia ilmaistakseen meille tai hätäkeskukselle, että ovat lähellä ja vapaana tähän tehtävään.

Antti Saari, ensihoidon vastuulääkäri

– He [Aslakin henkilöstö] eivät ole myöskään itse olleet aktiivisia ilmaistakseen meille tai hätäkeskukselle, että ovat lähellä ja vapaana tähän tehtävään, Saari toteaa.

Ensihoidon vastuulääkärin mukaan kyseessä on ammattietiikkakysymys.

– Kyllä säädökset ja terveydenhuoltoalalla toimivan henkilön ja lääkärin moraalin tulisi tähän velvoittaa.

Aslakin operatiivinen johtaja Jyri Lilja ihmettelee vaatimusta omasta avun tarjoamisen aktiivisuudesta. Tähän saakka sitä on Liljan mukaan paheksuttu, ei toivottu.

– Aluehallintovirasto toteaa huhtikuisessa päätöksessään, että Aslakin toimintaa pidetään epäasianmukaisena, jos se kaappaa viranomaisten välisestä viestiliikenteestä ensihoidon tehtäviä itselleen. Kyllä sitä on paheksuttu, jos Aslak on puuttunut näihin ensihoitopalvelun tehtäviin.

Ei tämä virallinen järjestelmä voi perustua mihinkään sellaiseen, että otetaan yhteyttä, jos huomataan.

Jyri Lilja, Aslakin operatiivinen johtaja

– Ei tämä virallinen järjestelmä voi perustua mihinkään sellaiseen, että otetaan yhteyttä, jos huomataan [ensihoitotilanteita, joissa voitaisiin auttaa nopeasti], Lilja sanoo.

Aslakin operatiivinen johtaja toivoo selkeyttä työnjakoon ja menettelytapoihin.

– Toivoisin, että Lapin sairaanhoitopiiri ja Lapin pelastuslaitos ja sen pelastushelikopteri Aslak pääsisivät sopimukseen, ettei tällaisia vastaavia tapauksia syntyisi. Nythän tilanne oli se, että apua oli tarjolla, mutta sitä ei käytetty, Jyri Lilja sanoo.

Lue seuraavaksi