1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Personal trainereiden koulutus yhä kirjavaa

Kuntosalien ja liikuntakeskusten toimialajärjestö ajaa alalle yhtenäisiä koulutusvaatimuksia. Muutokset ovat kuitenkin hitaita.

terveys
Mies nostaa käsipainoja kuntosalilla.
Mika Kanerva

Personal trainereille eli omavalmentajille riittää kysyntää, mutta alan koulutusvaatimusten yhtenäistäminen etenee hitaasti.

Tiettyjä koulutusvaatimuksia ei tällä hetkellä ole, joten henkilökohtaista liikunta-, kuntosali- ja ravintovalmennusta voi tarjota kuka tahansa esimerkiksi personal trainer -nimikkeellä.

Suomen Kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistys SKY haluaisi, että omavalmentajakoulutus olisi Suomessa ammattitutkintotasoista. SKY on kartoittanut alan koulutustilannetta omavalmentajakoulutusta antavien tahojen kanssa. Aihe on ollut esillä myös Opetushallituksessa viime vuoden lopulla.

– Tällä alalla työnantajille ja yrittäjille tärkeintä on varmistaa, että työntekijöiden osaaminen on ajan tasalla ja myös se, että koulutuksen sisältö vastaa työelämän tarpeita, sanoo SKY:n toiminnanjohtaja Riitta Hämäläinen-Bister.

Personal trainer -koulutusta järjestävät kurssimuotoisena yksityiset palveluntuottajat ja tutkintojen osana urheiluopistot. Ainakin osa urheiluopistoista alkaa tarjota ensi syksynä personal trainer -koulutusta liikunnan ammattitutkinnon erikoistumisosana. Koulutuksen suorittavat opiskelijat saavat sertifikaatin osoitukseksi pt-opinnoistaan.

Suunnitelmissa personal trainer -hakemisto

Hämäläinen-Bister kertoi Yle Uutisille vuosi sitten, että SKY ry haluaa parantaa alan sääntelyä myös hakemistolla, josta voisi tarkistaa, millaista koulutusta personal trainerit ovat saaneet. Yhdistys on sittemmin käynyt asiasta keskusteluja alan eurooppalaisen kattojärjestön Europe Activen (entinen European Health & Fitness Association) kanssa, jolla on käytössä vastaavankaltainen rekisterijärjestelmä.

Hämäläinen-Bisterin mukaan mietittävänä on nyt muun muassa, millä tavoin rekisteri voitaisiin rakentaa Suomessa, kenen tarpeisiin se on sekä rekisteriin liittyvät tietosuojakysymykset.

– Se [rekisteri] pitää olla yrittäjille, jotka pystyvät sitä kautta miettimään tulevia rekrytointeja, mutta myös tietysti kuluttajille. Lisäksi asiaan liittyvät koulutustahot, eli sitoutuvatko ne siihen, että heidät voidaan ilmoittaa kouluttajina.

Ala houkuttelee uusia yksityisyrittäjiä

Omavalmentajana toimiminen kiinnostaa monia. Hämäläinen-Bisterin mukaan yksityisten koulutustarjoajien kurssit ovat jatkuvasti täynnä. Yksityisellä puolella koulutukseen voi hakeutua ilman alan pohjakoulutusta. Hämäläinen-Bister huomauttaa, että koulutus kuitenkin kestää usein pitempään.

Suomessa on paljon kunto- ja liikuntakeskusyrityksiä ja koko ajan on lisää uusia tulokkaita. Hämäläinen-Bister kertoo alan vetävän etenkin uusia henkilöyrittäjiä.

Hämäläinen-Bister kehottaa omavalmentajan palkkaavia tarkistamaan, millainen koulutustausta ja millaista kokemusta juuri kyseisellä personal trainerilla on. Monesti henkilökohtaisella kunto-ohjaajalla on liikunnan lisäksi tietämystä esimerkiksi ravinnosta tai henkisestä hyvinvoinnista. Personal trainerilla voi olla esimerkiksi fysioterapeutin, hierojan, liikunnanohjaajan tai sosiaali- ja terveyspuolen koulutus.

Läheskään kaikki personal trainerit eivät työskentele kuntokeskuksissa.

– Tiedän, että jotkut personal trainerit esimerkiksi opettavat juoksutekniikkaa, vetävät lenkkejä tai valmentavat juoksemaan maratonia. Pt-toiminta voi tapahtua myös muualla kuin kuntosalilla, yhtä hyvin vaikka ulkona tai uimahallissa. Toimiala on kehittynyt moninaiseksi, Hämäläinen-Bister toteaa.

Lue seuraavaksi