1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sairaalat ja terveyskeskukset

Uusi terveyskeskus muuttaa myös hoitotyötä

Äänekosken uusi terveyskeskus on liki valmis ja rakennusyhtiö luovuttaa tilat kaupungille tänään. Hoitohenkilökunta odottaa jo pääsyä uusiin terveisiin tiloihin sisäilmaongelmista kärsivistä vanhoista tiloista. Uusi terveyskeskus tulee olemaan liki 200 henkilön työpaikka.

Kuva: Tenho Tornberg / Yle

Uusiin tiloihin keskitetään palveluita kaupungin eri puolilta.

- Meiltähän siirtyy kolmelta pieneltä terveysasemalta henkilökunta tänne, lisäksi siirtyy Äänekoskelta neuvola ja mielenterveys- ja päihdepalvelut, kertoo apulaisosastonhoitaja Seija Kangassalo.

Äänekosken uusi terveyskeskusrakennus tuo tullessaan myös uusia käytäntöjä hoitotyöhön. Tilat on pyritty rakentamaan niin, että ne ovat mahdollisimman joustavat ja eri ammattilaisten yhteistyö on saumatonta. Rakennushankkeessa on pyritty kuuntelemaan myös henkilökunnan toiveita.

Mallia Hollannista ja Hämeenlinnasta

Uusia käytöntöjä on haettu muun muassa Hollannista ja muualta päin kotimaata, kertoo Seija Kangassalo, joka on ollut oman työnsä ohella suunnittelukoordinaattorina terveyskeskuksen rakennushankkeessa.

- Täällä on sellainen niin sanottu back-office, jota esimerkiksi Hollannissa on paljon käytetty sairaaloissa eli siellä on ammattilaisten oma käytävä, johon ei sitten asiakkaita tule. Sitä kautta voidaan sitten konsultoida huoneesta toiseen eri ammattilaisia.

- Hämeenlinnassa on ollut vähän samanlaista ajatusta, että esimerkiksi yksi lääkäri on siellä back-office-tilassa, jota sitten hoitajat voivat eri huoneista konsultoida ja sillä tavalla sitten hyödyntää osaamista, selvittää Kangassalo.

Kaunis tila tuo hyvinvointia

Lähes valmiissa rakennuksessa on nyt vieraillut jo useita vierailijaryhmiä, vaikka suurelle yleisölle ovet eivät vielä olekaan auki.

- Tätä tilaa on kuvailtu hienoksi ja toimivaksi jo nyt, kiittelee Seija Kangassalo.

- Uskon, että uudet ja terveet tilat lisäävät myös työhyvinvointia, sillä ainahan kaunis ympäristö on inspiroivampi paikka.

Rakennus on sisältä pyritty saamaan valoisaksi ja paikkakunnan omaleimaisuutta on tuotu esiin muun muassa Äänekoskeen liittyvien kuvien käyttämisellä sisustuksessa.

Terveyskeskuksen tilat otetaan käyttöön juhannuksen jälkeisellä viikolla, kun sairaala ja ensiapu muuttavat uuteen rakennukseen. Lääkäreiden vastaanotot puolestaan siirtyvät elokuun alussa.

Rakennukseen pääsee tutustumaan avoimien ovien -päivässä alkusyksyllä.