Moni tila Keski-Suomessa ei ole vielä aloittanut kevättöitä

Kevään kasvukausi on ottanut takapakkia keskisuomalaisilla pelloilla viime päivien kylmyyden takia. Ensimmäisiä peltotöitä päästiin tekemään jo ennen vappua Jämsän suunnalla, mutta monella tilalla vasta odotetaan pelloille pääsyä.

maataloustyöntekijät
Traktori pellolla.
Yle / Jarkko Riikonen

Vaikka ennen vappua näytti siltä, että kevätyöt edistyvät ennätysajassa, on viime päivien kylmä sää keskeyttänyt työt. Nyt ollaan palattu normaaliin aikatauluun kasvukauden edistymisessä, toteaa Pro Agria Keski-Suomen johtaja Vesa Laitinen.

- Enää ei olla etuajassa, vaan pikemminkin peltotöiden suhteen siinä keskimääräisessä aikataulussa. Tietenkin nyt toivotaan, että työt pääsisivät jatkumaan tämän viileän kauden jälkeen.

- Käytännössä vielä on hyvin paljon tiloja, jotka ovat nyt tämän kylmän kauden takia olleet odottavalla kannalla ja jos nyt sitten säätila lämpenee, niin uskon, että pelloilla tulee olemaan hyvin vilkasta ensi viikon aikana.

Laitinen kuitenkin muistuttaa, että nyt koettu kylmä jakso ei onneksi ole ehtinyt tehdä vahinkoa puutarha- tai peltokasveille.

- Onneksi tämä viileä jakso tuli niin aikaisin, että vielä ei käytännössä kukkivia kasveja ollut, että tässä vaiheessa viileä sää ei ole aiheuttanut vielä isompia vahinkoja. Ehkä se mitä viileästä säästä on nyt seurauksena on se, että se kasvu ja kehitys on hidastunut.