1. yle.fi
  2. Uutiset

Vanhoja toimistoja muutetaan asunnoiksi – parempi tuotto houkuttelee

Monet viime vuosikymmeninä rakennetut vanhat konttorit eivät enää vastaa nykypäivän yrittäjien tarpeita. Helsingissä monia toimitiloja onkin ryhdytty muuttamaan asunnoiksi. Yksi muutoskohde on Itiksen kupeessa sijaitseva korkea Helmitorni.

Kotimaan uutiset
Helmitorni auringon paisteessa
Palolaitoksella on omat erikoisohjeet Helsingin korkeimpien talojen pelastusoperaatioita varten. Yle/Juha Kivioja

Toimitilojen muuttaminen asunnoiksi on nouseva trendi maailmalla. Yrittäjät etsivät moderneja ja avaria työtiloja, joita vanhat konttorit eivät pysty tarjoamaan. Myös Helsingissä vanhojen työpaikka-alueiden vetovoima on hiipumassa.

– Esimerkiksi työpaikkojen pinta-alavaatimukset ovat nykyään aikaisempaa pienemmät ja tekniset vaatimukset korkeammalla. Tämän vuoksi ympäri Helsinkiä on paineita muuttaa toimitilojen käyttötarkoituksia. Aika paljon näitä vanhoja toimitiloja yritetään muuttaa juuri asunnoiksi taikka hotelleiksi, sanoo asemakaavapäällikkö Olavi Veltheim Helsingin kaupungilta.

Pitkällä aikavälillä toimitilojen määrä saattaa romahtaa

Olavi Veltheim

Buumia kiihdyttää osaltaan myös se, että tuotto-odotukset ovat tällä hetkellä asumisessa selvästi suuremmat kuin toimitiloissa. Veltheimin mukaan kaupungin kehitystä ei kuitenkaan voi heilutella lyhyiden näkymien perusteella.

– Pitkällä aikavälillä toimitilojen määrä saattaa romahtaa ja työpaikat karkaavat reunakaupunkeihin. Jos alueella on pelkästään asumista, se myös köyhdyttää kaupungin monipuolisuutta ja tekee keskustasta lähiömäisen. Tämä ei ole kaupunkikulttuurin kannalta mitenkään toivottava ilmiö.

Helmitorni kokonaan asunnoiksi

Itä-Helsingin maamerkiksikin kutsuttu Helmitorni on aikaisemmin toiminut monen yrityksen tukikohtana, mutta kätkee pian sisäänsä vastaremontoituja asuntoja. Idea uusista kodeista nousi esille rakennuksen peruskorjauksen yhteydessä.

– Toimistorakennuksia Helsingissä on miljoona neliötä ylimääräistä. Jos lähdetään tekemään saanerausta, täytyy katsoa,miten se rahoitetaan niin, että sijoitus saadaan myös takaisin. Tässä yhteydessä johtopäätös oli helppo. Tehdään pieniä asuntoja, koska niitä tarvitaan, sanoo rakennuttajana toimiva Juha Björnman.

Kodiksi vanhat toimistot eivät kuitenkaan muutu sormia napsauttamalla ja myös Helmitornilla on edessä iso remontti.

– Kun käyttötarkoitus muutetaan toimistoista asunnoiksi, niin käytännössä koko talotekniikka menee uusiksi. Sen lisäksi kevyet väliseinät puretaan ja talon ulkovyöhykkeelle rakennetaan asuntoja, sanoo arkkitehti Anders Adlercreutz arkkitehtitoimisto A-Konsulteista.

Käytännössä koko talotekniikka menee uusiksi

Anders Adlercreutz

Toimistojen purkutyöt alkavat kesäkuussa ja muuttovalmis talon pitäisi olla ensi kesänä. Helmitorniin on tarkoitus rakentaa yhteensä 76 asuntoa, joiden pinta-alat vaihtelevat 40 neliömetristä noin 100 neliömetriin.

– Tilat sopivat hyvin asunnoiksi, sillä niiden suuret ikkunat avautuvat moneen suuntaan ja asunnoista saadaan hyvin valoisat. Lisäksi asukkaille pystytään tarjoamaan upeat näköalat, sanoo Adlercreutz.

Lue seuraavaksi