Turkin kaivosturman suututtamat omaiset potkivat pääministeri Erdoğanin autoa

Kaivoksessa kuolleiden ja yhä loukussa olevien satojen työläisten läheiset vaativat hallituksen eroa. Pääministerin mukaan onnettomuuksia sattuu kaikkialla.

Ulkomaat

Turkin tuhoisan kaivosturman suututtamat ihmiset potkivat pääministeri Recep Tayyip Erdoğanin autoa ja vaativat hallituksen eroa, kun Erdoğan vieraili keskiviikkona turmakaupungissa Somassa Länsi-Turkissa.

Joukko kaivosmiesten omaisia ja ystäviä kokoontui myös huutamaan ja viheltämään lähelle rakennusta, jossa Erdoğan piti lehdistötilaisuutta.

Mielenosoituksia on ollut myös Ankarassa energiaministeriön edustalla ja Istanbulissa kaivostutkimuslaitoksen luona. Poliisi käytti kyynelkaasua ja vesitykkejä hajottaakseen tuhansien ihmisten protestit, joissa syytettiin hallitusta ja kaivosteollisuutta piittaamattomuudesta. Joidenkin ihmisten kerrotaan loukkaantuneen, ja joitakin myös pidätettiin. Lukuja ei ole kerrottu.

Toivo kaivoksessa yhä olevien arviolta 120 ihmisen pelastamisesta hengissä käy tunti tunnilla heikommaksi. 245 ihmisen on jo vahvistettu kuolleen ilmeisesti sähkölaiteviasta johtuneessa räjähdyksessä ja tulipalossa. Kaivosyhtiön mukaan 450 ihmistä on pelastunut.

Kuolonuhrien kohtaloksi koituivat pääasiassa savukaasut, jotka ovat myös haitanneet pahoin pelastajien työtä.

Erdoğan lupasi lehdistötilaisuudessa, että turman syyt selvitetään, mutta kiisti, että hallituksella olisi mitään vastuuta turmasta. Onnettomuuksia sattuu myös muissa maissa, hän sanoi.

Turkin työ- ja sosiaaliministeriön mukaan Soman kaivos tarkastettiin viimeksi kaksi kuukautta sitten ja todettiin täysin turvallisuusmääräysten mukaiseksi. Myös kaivosyhtiö sanoo tehneensä kaikkensa, jotta kaivos olisi turvallinen. Kaivoksessa työskennelleet työläiset kertovat toista.

Energiaministeri Taner Yıldız on vakuuttanut, ettei hallitus sulje silmiään mahdollisilta laiminlyönneiltä, vaan ryhtyy tarvittaessa oikeustoimiin.

Lähteet: AFP, AP