1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Cannesin tuomariston johtaja: Elokuvateollisuuden seksismi jättää naisohjaajat miesten varjoon

Ohjaaja Jane Campionin mukaan elokuvateattereista puuttuvat naisten kertomat tarinat.

Elokuvateollisuus on seksististä ja naiselokuvaohjaajien vähäisyys epädemokraattista, sanoo Cannesin elokuvajuhlien tuomariston johtaja ja elokuvaohjaaja Jane Campion.

Cannesin elokuvajuhlia on viime vuosina arvosteltu, koska naisten ohjaamia elokuvia ei ole esitetty tarpeeksi. Campion on kautta aikain ainoa nainen, joka on voittanut arvostetun Kultainen palmu -palkinnon.

– Teollisuudessa on jonkin verran seksismiä. Se tuntuu hyvin epädemokraattiselta, ja naiset kyllä huomaavat sen, Campion sanoi toimittajille ja elokuvakriitikoille tiedotustilaisuudessa.

Tänä vuonna Cannes'n tuomaristossa on enemmän naisia kuin miehiä. Tuomaristossa ovat Campionin lisäksi muun muassa iranilainen näyttelijä Leila Hatami ja yhdysvaltalainen ohjaaja Sofia Ford Coppola.

Mutta 18 filmistä vain kaksi naisen ohjausta on ehdolla parhaan elokuvan Kultaisen palmun saajaksi.

"Naiset esittelevät rintojaan, miehet elokuviaan"

Vaikutusvaltainen ranskalaislehti Le Monde julkaisi kaksi vuotta sitten naisohjaajien ja naisnäyttelijöiden allekirjoittaman avoimen kirjeen, jossa filmiteollisuutta syytettiin kaksinaismoralismista.

– Cannesissa naiset esittelevät rintojaan, miehet elokuviaan, kirjeessä luki.

Vastikään London Film Schoolin johtajaksi valittu Jane Roscoe on samaa mieltä siitä, että filmiteollisuutta hallitsevat miehet.

– Se, että Cannesiin valittiin naisenemmistöinen tuomaristo, ei poista sitä tosiasiaa, että teollisuus on miehinen linnake huolimatta naisten lievästä edistyksestä, Roscoe sanoi.

Naiset kyllä pääsevät elokuvien pääosiin ja näkyvät elokuvajuhlien julisteissa.

– Mutta elokuvateattereista puuttuvat naisten kertomat tarinat, Jane Campion sanoo.