1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Suklaakuningas, kaasuprinsessa ja antisemitisti – onko joku heistä Ukrainan seuraava presidentti?

Ukrainassa pidetään presidentinvaalit toukokuun lopussa. Rekisteröityjä ehdokkaita on yhteensä noin 20, joista Yle Uutiset esittelee kuusi merkittävintä.

Ulkomaat
Petro Porošenko puhumassa toimittajille.
Petro Porošenko puhumassa toimittajille Berliinissä 7. toukokuuta.Bernd von Jutrczenka / EPA

Petro Porošenko

Etelä-Ukrainassa, Odessan alueella syntynyttä 48-vuotiasta Porošenkoa luonnehditaan käytännönläheiseksi poliitikoksi. "Suklaakuninkaanakin" tunnettu Porošenko tuki näkyvästi vuoden 2004 oranssia vallankumousta, ja hänen uskotaan olleen myös sen suurin rahoittaja. Elintarvike- ja autoteollisuudessa ansaittu omaisuus on arvioitu reiluksi miljardiksi euroksi. Entisen presidentin Viktor Juštšenkon perheystävä. Kannattaa Ukrainan liittymistä puolustusliitto Natoon ja Euroopan unioniin. Perheeseen kuuluu vaimon lisäksi neljä lasta.

Julija Tymošenko

Julija Tymošenko tervehtii kannattajiaan puolueensa tilaisuudessa.
Julija Tymošenko tervehti kannattajiaan puolueensa tilaisuudessa Kiovassa maaliskuussa 2014.Sergei Dolzhenko / EPA

Ukrainan kansainvälisesti tunnetuin poliitikko. Tulisieluinen puhuja ja vuoden 2004 oranssin vallankumouksen kasvot. Seuranneet kaudet pääministerinä päättyivät sekasortoisissa merkeissä. Isänmaa-puolueen puheenjohtaja kärsi vuoden 2010 presidentinvaaleissa niukan ja kirvelevän tappion Viktor Janukovytšille. Sen jälkeen hänet passitettiin seitsemäksi vuodeksi vankilaan petoksesta ja vallan väärinkäytöstä. Lännessä tuomiota pidettiin poliittisena. Oligarkista poliitikoksi muuntautuneen Tymošenkon omaisuudesta on esitetty vaihtelevia arvioita. Hän rikastui 1990-luvulla maakaasukaupalla, josta lempinimi ”kaasuprinsessa”. Kannattaa Porošenkon tavoin Ukrainan jäsenyyttä Natossa ja EU:ssa. Tymošenko on naimisissa ja hänellä on yksi tytär.

Serhii Tihipko

Serhii Tihipko lehdistötilaisuudessa.
Serhii Tihipko lehdistötilaisuudessa Kiovassa tammikuussa 2010.Vladimir Rasner / EPA

54-vuotias Viktor Janukovytšin viimeisen hallituksen varapääministeri ja entinen Ukrainan keskuspankin johtaja. Erotettiin keväällä Alueiden puolueesta ja kampanjoi nyt presidentiksi riippumattomana ehdokkaana. Sai vuoden 2010 presidentinvaaleissa kunnioitettavat 13 prosenttia äänistä, mutta ei selviytynyt vaalin toiselle kierrokselle. Aikaisemmin Ukrainan länsisuuntauksen arvostelija. On sittemmin pehmentänyt mielipiteitään ja pitää EU:ta Ukrainalle parempana vaihtoehtona kuin Venäjän, Valko-Venäjän ja Kazakstanin tulliliittoa. Sanoo tekevänsä venäjästä maan toisen virallisen kielen jos voittaa vaalit.

Myhailo Dobkin

Myhailo Dobkin puhuu kannattajilleen puoluetapahtumassa.
Myhailo Dobkin puhui kannattajilleen puoluetapahtumassa Kiovassa maaliskuussa 2014.Juri Maksimov / EPA

Viktor Janukovytšin entisen tukipuolueen, Alueiden puolueen virallinen ehdokas presidentinvaaleissa. Dobkin, 43, on itäukrainalaisen Harkovan kaupungin entinen pormestari. Vaati helmikuun vallanvaihdon yhteydessä pääkaupungin siirtämistä Kiovasta Harkovaan. Pidätettiin maaliskuussa epäiltynä separatistien johtamisesta. Dobkin on myös yksi niistä Janukovytšin tukijoista, jotka väliaikainen hallitus haluaisi lähettää tuomittavaksi Haagin kansainväliseen oikeusistuimeen Kiovan helmikuisista väkivaltaisuuksista. Ajaa Ukrainaan liittovaltiojärjestelmää ja kannattaa maan liittymistä Venäjän johtamaan tulliunioniin.

Petro Symonenko

Petro Symonenko kommunististen puolueiden kokouksessa Moskovassa.
Petro Symonenko kommunististen puolueiden kokouksessa Moskovassa lokakuussa 2009.Sergei Ilnintski / EPA

Neuvostoliiton aikana uransa aloittanut Ukrainan kommunistisen puolueen johtaja jatkaa tuttua ja turvallista linjaa. Presidenttivaalien veteraani. Hävisi vuoden 1999 vaalit toisella kierroksella Leonid Kutšmalle. Haluaa tehdä Ukrainasta liittovaltion ja lopettaa presidentti-instituution. Kannattaa hyviä suhteita niin itään kuin länteen. Herätti vuonna 2007 maanmiehissään pahennusta kiistämällä Josif Stalinin talouspolitiikan aiheuttaman nälänhädän, joka 1930-luvulla surmasi arviolta 7,5 miljoonaa ukrainalaista.

Oleg Tjanibok

Oleg Tjanibok puhuu opposition kannattajille hallituksen vastaisten mielenosoitusten aikana Kiovassa.
Oleg Tjanibok puhui opposition kannattajille hallituksen vastaisten mielenosoitusten aikana Kiovassa helmikuussa 2014.Igor Kovalenko / EPA

Kansallismielisen Vapaus-puolueen puheenjohtaja länsiukrainalaisesta Lvivin kaupungista. Tjanibok, 47, oli yksi Viktor Janukovytšin syrjäyttämiseen helmikuussa johtaneiden tapahtumien näkyvimmistä hahmoista. Erotettiin vuonna 2004 Juštšenkon Meidän Ukrainamme -puolueesta äärioikeistolaisten näkemystensä johdosta. Juutalais- ja venäläisvastaista lausunnoistaan tunnettu Tjanibok sai vuoden 2010 presidentinvaaleissa reilun prosentin äänistä. Kannattaa Ukrainan Nato-jäsenyyttä, mutta vastustaa EU-jäsenyyttä. Venäjä on asettanut hänet etsintäkuulutettujen listalle.

Lue seuraavaksi