Iran ottaa uudet keinot käyttöön verkkosensuurissa – Estää pääsyn "vain turmiollisille" internetsivuille

Iranin viestintäministeri ei määritellyt, mitä turmiollinen tarkoittaa. Iranin johto testaa jo yliopistojen kanssa yhteistyössä kehittämiään "älyfilttereitä".

Ulkomaat

Iran aikoo höllentää internetin sensurointia ottamalla käyttöön "älyfiltterit", jotka estävät pääsyn maan johdon moraalittomina pitämille sivuille. Asiasta kertoi viestintäministeri Mahmud Vaezi keskiviikkona.

Internetin käyttö Iranissa on yleistä osittain siksi, että nuoret iranilaiset käyttävät verkkoa tutustuakseen maan johdon kieltämään länsimaiseen kulttuuriin. Ajoittain Iranin johto estää pääsyn myös suosituille sivustoille, kuten Twitteriin ja Facebookiin.

Iran sensuroi verkkoa laajasti, ja Toimittajat ilman rajoja -järjestö on listannut sen internetin viholliseksi. Sensurointi on kuitenkin vähentynyt jonkin verran sen jälkeen kun Hassan Ruhani viime vuonna valittiin presidentiksi.

Iranin viestintäministerin mukaan maan johto on sopinut kolmen yliopiston ja tutkimuslaitoksen kanssa kehittävänsä filtterijärjestelmän, joka estää ainoastaan "turmiollisille" ja "moraalittomille" verkkosivuille pääsyn, mutta sallii pääsyn muille sivustoille.

– Älyfiltteröintiä käytetään vain erityisiin kohteisiin. Tällä hetkellä projektia testataan, viestintäministeri Vaezi sanoi uutistoimisto Mehrin mukaan.

Ministeri ei eritellyt, millainen sisältö luokitellaan turmiolliseksi ja moraalittomaksi. Iranin papisto käyttää termejä hyvin laajasti esimerkiksi kuvista, joissa esintyy länsimaisiin, paljastaviin vaatteisiin pukeutuneita naisia ja pornosta.

Lähteet: Reuters