Ilmakuva paljasti: Ahvenanmaalla sijaitsi viikinkien mahtihalli?

Yhtä suurta rautakautista rakennusta ei ole koskaan löydetty Ahvenanmaalta tai Manner-Suomesta. Myös korulöydöt viittaavat siihen, että Saltvikissa asui viikinkien eliittiä.

Kotimaa

Ahvenanmaa saattoi olla paljon luultua tärkeämpi paikka viikinkiaikaisessa maailmassa, kertovat Saltvikista Kvarnbon kylästä löytyneet arkeologiset jäljet.

Infrapunan avulla pellolta otettujen ilmakuvien perusteella paikalla sijaitsi suuri halli, joka oli kyllin mahtava eliitin kokoontumispaikaksi.

Alueelta metallinetsimellä tehdyt pronssi- ja hopeakorulöydöt – muun muassa petolintua esittävä rintakoru – vahvistavat käsitystä kantajiensa korkeasta sosiaalisesta asemasta. Korut on ajoitettu 500–1000-luvuille.

Ilmakuvissa näkyvä painauma on 40 metrin pituinen ja 12 metrin levyinen. Sellainen oli viikinkiajalla mahtirakennus, jollaisia ei ole aiemmin löydetty Ahvenanmaalta tai Suomen mantereelta. Muinaisen Birkan alueelta ja muualta viikinkien sydänmailta Ruotsista tunnetaan muutamia.

Myös pellon aurauksissa paljastunut noen tummentama maa viittaa siihen, että Kvarnbon pellolla oli aikoinaan rakennus. Arkeologisia kaivauksia ei ole vielä tehty.