Turkin kaivosturmasta tuli maan kaikkien aikojen pahin teollisuusonnettomuus

Kuolonuhrien määrä on ylittänyt vuoden 1992 kaasuräjähdyksen uhriluvun. Loukussa on yhä noin 90 kaivosmiestä, joiden pelastuminen on epätodennäköistä.

Ulkomaat
Pelastajat laittavat loukkaantunutta ambulanssiin.
Reuters TV

Turkissa tiistaina sattuneessa hiilikaivosonnettomuudessa kuolleiden määrä on vahvistettu 274:ksi. Kaiteissa on edelleen arviolta 90 kaivosmiestä.

Turma on nyt virallisesti Turkin kaikkien aikojen pahin teollisuusonnettomuus. Synkän tilaston aiempi ykkönen oli vuonna 1992 Zonguldakissa tapahtunut kaasuräjähdys, jossa kuoli 263 työläistä.

Edelleen jatkuva tulipalo haittaa pelastustöitä. Aika ei toimi pelastajien hyväksi, sanoo energiaministeri Taner Yıldız.

Kaivosmiesten omaiset ja ystävät ovat osoittaneet mieltään turmapaikkakunnalla Somassa Länsi-Turkissa pääministeri Recep Tayyip Erdoğanin vierailun aikana. Pääkaupungissa Ankarassa ja Istanbulissa on ollut tuhansien ihmisten mielenosoituksia, joissa hallitusta ja kaivosteollisuutta on syytetty piittaamattomuudesta.

Erdoğan sanoi lehdistötilaisuudessa Somassa, ettei hallitus ole missään vastuussa turmasta. Onnettomuuksia sattuu kaikkialla, hän sanoi.

Ankarassa ja Istanbulissa poliisi hajotti mielenosoitukset kyynelkaasulla, vesitykeillä ja kumiluodeilla. Useiden ihmisten kerrotaan loukkaantuneen. Tarkkaa lukua ei ole kerrottu.

Turkin suurin ammattiliitto on ilmoittanut ryhtyvänsä lakkoon torstaina tapauksen vuoksi.

Lähteet: AFP, AP, Reuters