Kansanedustaja haluaa lisää omenoita kouluihin

Suomi ei ole mukana EU.n kouluhedelmäjärjestelmässä, jossa lapsille tarjotaan terveellisiä välipaloja.

Kotimaa
Omenoita lähikuvassa.
Mohammed Saber / EPA

Kansanedustaja Mats Nylund (rkp) on tehnyt kirjallisen kysymyksen Suomen liittymisestä EU:n kouluhedelmäjärjestelmään. Suomen lisäksi vain Ruotsi ja Iso-Britannia eivät ole mukana systeemissä, jonka tarkoitus on lisätä hedelmien ja vihannesten syöntiä kouluissa.

Nylund kysyy, mitä hallitus aikoo tehdä saadakseen meilläkin käyntiin EU:n kouluhedelmäjärjestelmän. Hankkeessa lapsille jaetaan hedelmiä, marjoja ja vihanneksia välipaloiksi. Tarkoituksena on puuttua lasten yhä pahenevaan ylipaino-ongelmaan.

Maa- ja metsätalousministeriön johtoryhmä on päättänyt, ettei Suomi osallistu järjestelmään. Tämän vuoden talousarviossa on varattu työhön kaksi miljoonaa euroa, josta puoli miljoonaa on valtion rahaa ja loput EU.n rahoitusta. Nylundin mukaan EU:n ehdotus kouluhedelmä- ja koulumaitojärjestelmien yhdistämisestä helpottaisi tilannetta:

– Tällä tavoin voisimme vähentää byrokratiaa, jonka ministeriö on nähnyt olevan esteenä järjestelmän toteuttamiselle Suomessa, toteaa Nylund tiedotteessa.

Kaikkiaan Euroopan komissio rahoittaa kouluhedelmäjärjestelmää Nylundin mukaan 150 miljoonalla eurolla. Euroopan parlamentti on ehdottanut 360 miljoonan euron lisärahoitusta. Suomen osuus olisi noin 1,59 miljoonaa euroa.