Hyppää sisältöön

Vuoden asenteellisin mediateko -palkinto Yle Puheen Alille ja Husulle

Etnisten suhteiden neuvottelukunnan palkinto jaettiin nyt ensimmäistä kertaa.

Ali (oik.) ja Husu. Kuva: Juliana Harkki / Yle

Etnisten suhteiden neuvottelukunta on myöntänyt Vuoden asenteellisin mediateko 2014 -palkinnon Yle Puheen tuottamalle Ali ja Husu -ohjelmalle (siirryt toiseen palveluun). Neuvottelukunta myönsi tunnustuksen ohjelmalle, joka käsittelee räväkästi ja huumorin keinoin ennakkoluuloja koskien etnisiä, kulttuurisia ja uskonnollisia vähemmistöjä.

Palkinto myönnettiin ohjelman ajankohtaisuudesta sekä sen tavasta tuoda esiin monikulttuurisen Suomen monia kasvoja ja näkemyksiä. Palkinnolla halutaan kannustaa mediaa uutisointiin, joka ei käsittele maahanmuuttajia yhtenä ryhmänä, vaan suhtautuu ihmisiin yksilöinä riippumatta näiden iästä, synnyinmaasta, uskonnosta tai ammatista.

Huumorilla mamuista

Neuvottelukunnan mukaan Ali ja Husu -ohjelma on onnistunut puhumaan maahanmuuttajista etenkin huumorin avulla.

"Onko se niin, että kaikki mamut ovat pizzayrittäjiä? Voiko mamu olla muutakin kuin pizzayrittäjä? Miksi ryhtyä pizzayrittäjäksi, kun voi siivota laivoja ja metroja?"

- Husu ja Ali ovat viihdyttävillä keskusteluilla tehneet tutuksi kuuntelijoilleen, mitä maahanmuuttajataustaisena ja muslimitaustaisena on elää Suomessa: huumorin ja esimerkkien kautta he ovat kertoneet kohtaamistaan ennakkoluuloista. Huumorin avulla on kyetty avaamaan myös keskustelua rasismista - sen näkyvistä muodoista, kuten avoimesta vihapuheesta sekä rakenteellisesta syrjinnästä, joka monesti jää piiloon, toteaa neuvottelukunnan puheenjohtaja Päivi Nerg.

Ali Jahangiri on iranilaistaustainen stand up -koomikko ja kauppatieteiden maisteri, joka muutti Suomeen vuonna 1991. Abdirahim  Husu Hussein on Somaliassa syntynyt yrittäjä ja tulkki, joka on toiminut muun muassa vaalitarkkailijana Somalimaan presidentinvaaleissa. Suorapuheinen kaksikko tarkastelee suomalaista yhteiskuntaa ja ilmiöitä maahanmuuttajien näkökulmasta viikottaisessa Yle Puheen -ohjelmassa.

Etnisten suhteiden neuvottelukunnan Vuoden asenteellisin mediateko -palkinto jaettiin nyt ensimmäisen kerran.