Korkein hallinto-oikeus: ohut seinä ei ole terveyshaitta – melukiistoja jatkuvasti

Lahtelaisen kerrostalon väliseinän äänieristävyydestä nousi sitkeä kiista, joka vietiin korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Tapauksella on myös valtakunnallista merkitystä.

Kotimaa
Mariankatu 25 Lahdessa
Meeri Niinistö / Yle

Lahtelaisen kerrostalon seinän äänieristävyydestä käyty kiista on ratkaistu taloyhtiön voitoksi Korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Lahden terveysviranomaiset määräsivät Mariankadulla olevan kerrostaloyhtiön parantamaan kahden asunnon välisen seinän äänieristävyyttä vuonna 2011.

Asunto-osakeyhtiö valitti määräyksestä Kouvolan hallinto-oikeuteen, joka kumosi Lahden kaupungin viranomaispäätöksen joulukuussa 2012.

Tästä päätöksestä puolestaan valitti Lahti korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka on nyt hylännyt Lahden viranomaisten valituksen. Korkein hallinto-oikeus toteaa, ettei kerrostaloseinän huono äänieristävyys ei ole sellaisenaan terveydensuojelulaissa tarkoitettu terveyshaitta. Seinäkiista alkoi marraskuussa 2011.

Ensimmäinen tapaus KHO:ssa

Esimerkiksi Lahdessa tapauksia tulee esille kolmesta viiteen vuodessa. Tapaus on kuitenkin ensimmäinen, joka on edennyt Korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti.

Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut asumisterveysohjeen meluhaittoihin liittyen. Se ei kuitenkaan ole oikeudellisesti sitova, vaan kyse on ohjeesta, kertoo Lahden terveysvalvonnan johtaja Pekka Patrikka.

– Melu tulisi todeta mittaamalla se häiriön kokijan puolelta. Pitää todeta, että ääni tulee seinän toiselta puolelta häiritsevänä.

– Ministeriöllä on valmisteille asetus, että ohje muutettaisiin toiselle sitovuustasolle. Mahdollisesti tilanne muuttuu vuoden kuluessa.

Kerrostaloyhtiön edustaja: viranomaiset miettiköön 

Kerrostaloyhtiön edustaja Ensio Mäkipelto toivoo lahtelaisviranomaisten selvittävän määräyksiä antaessaan, mitä seuraamuksia näistä toimenpiteistä koituu.

– Ympäristöterveyden jaoston päätökset eivät voi tulevaisuudessa perustua "minusta tuntuu" menetelmään.

Täydennetty kerrostaloyhtiön edustajan kommentilla 15.5.2014 klo 12:56

Tarkennettu 15.5.2014 klo 15:37