Perussuomalaiset: Keskusta tukee liittovaltiohankkeita europarlamentissa

Perussuomalaisten eurovaaliehdokkaat Sampo Terho ja Jussi Halla-aho syyttävät muita puolueita ja erityisesti keskustaa liittovaltiokehityksen puolesta äänestämisestä europarlamentissa. Halla-ahon mielestä keskusta esiintyy Suomessa liittovaltiokriittisenä puolueena, mutta keskustan europarlamenttiryhmä Alde kannattaa liittovaltiohankkeita.

Eurovaalit 2014

Perussuomalaisten euroehdokkaiden Sampo Terhon ja Jussi Halla-ahon mielestä keskusta ajaa kaksilla rattailla Euroopan unionin liittovaltiokehityksessä. Suomessa liittovaltiokehitystä vastustetaan, mutta europarlamentin äänestyksissä liittovaltiohankkeita kannatetaan liberaalidemokraattisen europarlamenttiryhmän Alden mukana.

Halla-aho kuvaa liberaalidemokraattista Aldea eurofantastisena ryhmänä.

- Keskusta on kotimaassa eurooppakriittinen puolue. Euroopan parlamentissa keskustan ryhmä Alde ja keskusta Alden osana johdonmukaisesti ovat kannattaneet liittovaltiota edistäviä ja Suomen kannalta suurelta osin haitallisia lainsäädäntöhankkeita, sanoo Jussi Halla-aho.

Terho ja Halla-aho pitävät liittovaltiokehityksen tukemisena finanssitransaktioveron kannattamista, Euroopan keskuspankin kriisimaiden velkakirjojen oston sekä pankkiunionin valmistelun tukemista. Syytöslistalla on myös EU-laajuisen talletussuojan ja taloudellisen määräämisoikeuden siirron jäsenvaltiolta komissiolle (ns. sixpack) tukeminen sekä kriisivaltioiden tukipolitiikan puolesta äänestäminen kriisirahastoineen.

Sekä Terho että Halla-aho vakuuttivat Perussuomalaisten puoluetoimiston Työmiehen tuumaustunnilla, että Perussuomalaiset liittyvät seuraavassa europarlamentissa ainoastaan eurokriittiseen ryhmään.

– Kun eurovaalit tulevat, impivaaralaisuus kelpaa kaikille puolueille, Terho sanoi. Perussuomalaiset on ainoa puolue, joka europarlamentissa istuu eurokriittisessä ryhmässä.

Perussuomalaiset kuuluu nyt europarlamentin EFD-ryhmään eli Vapaa ja demokraattinen Eurooppa -ryhmään.

Eurovaalien jälkeen Perussuomalaiset päättää ryhmävalinnastaan. Sampo Terhon mukaan uusi ryhmä on edellä mainittu EFD tai sitten ECR eli Euroopan konservatiivit ja reformistit. Molemmat suhtautuvat kriittisesti Euroopan unioniin. Mahdollista on myös näiden kahden ryhmän yhdistyminen.

Marine Le Penin kosinnalle rukkaset

Perussuomalaiset ei aio liittyä suunnitteilla olevaan uuteen europarlamenttiryhmään, jota Ranskan äärioikeiston, Kansallisen rintaman Marine Le Pen kokoaa.

Le Pen kosiskeli Yle Uutisten haastattelussa Perussuomalaisia ryhmäänsä.

- Luulen, että perussuomalaisilla on meistä turhan yksioikoinen kuva. Uskon, että tutustuessaan meihin ja työtapoihimme he huomaavat meidän olevan tervejärkisiä patriootteja, Le Pen sanoi pari päivää sitten.

- Marine Le Pen ei kiinnosta, sanoo Sampo Terho.

- Le Penin uusi ryhmä jää pienemmäksi kuin nykyiset ryhmät ja lisäksi se jää eristetyksi ja vaikutusvallattomaksi. Siellä on aika erikoisen maineenkin omaavia joukkoja varmaan sitten mukana, kuvailee Terho.

Terho ei halunnut tarkentaa kuvaustaan, mitä erikoisen maineen omaavat joukot tarkoittavat.

Jussi Halla-ahon mukaan eurokriittisten puolueiden tavoitteena on koota ryhmä, joka aluksi nousisi europarlamentin kolmenneksi suurimmaksi ryhmäksi konservatiivien ja sosialistien jälkeen.

SDP:n Myller: Perussuomalaisten vapaakauppa-alue rahan valtaa

SDP:n eurovaaliehdokas Riitta Myller puolestaan vaatii selvennyksiä Perussuomalaisten ajatuksesta palauttaa Euroopan unioni pelkäksi vapaakauppa-alueeksi.

Myllerin mielestä Perussuomalaiset haluavat Euroopan, jossa ei välitetä ympäristönsuojelusta, työsuojelusta tai kuluttajansuojasta.

- Perussuomalaisten ajama idea EU:n palauttamisesta pelkäksi vapaakauppa-alueeksi merkitsee rahan valtaa ihmisten kustannuksella, Myller arvioi.

Myllerin mielestä yhteisiä markkinoita on säädeltävä EU:n tasolla.

- Yhdessä maassa ei voida huolehtia hyvästä työsuojelun tasosta tai ympäristönsuojelusta, jos muualla niistä ei välitetä.