Onko energiaomavaraisuus vain teoriaa - vai jo totista totta?

Vaihtoehtoisia energiamuotoja pohditaan eri puolilla Suomea. Aurinkoa, tuulta, biokaasua on kokeiltu ja hyviä kokemuksia on kertynyt. Jopa kokonaisia kyläyhteisöjä on rakennettu vaihtoehtoisen energian varaan. Millaisia oivalluksia, keksintöjä tai kokemuksia on syntynyt energiaomavaraisuutta tavoiteltaessa?

Kotimaa
Putkiaurinkokeräin on tavallista paneelia tehokkaampi, sillä se nappaa auringonsäteet joka suunnasta.
Pia Tuukkanen / Yle

Suora linja hakee kokemuksia siitä, miten eri puolilla Suomea on onnistuttu valjastamaan vaihtoehtoista energiaa onnistuneesti palvelukseen - joko pienessä tai vähän suuremmassa mittakaavassa.

Eli kerro meille: lämpiääkö kotisi, talosi, kulkeeko autosi tai pyöriikö esimerkiksi yrityksesi vaihtoehtoisella energialla - vai asutko peräti kylässä tai alueella, joka on asettanut tavoitteeksi paikallisesti tuotetun energian lisäämisen tai jopa energiaomavaraisuuden? Entä energiakauppa, onko siinä mielestäsi Suomessa riittävästi vaihtoehtoja?

Kerro kokemuksistasi ja erityisesti siitä, mitä vaihtoehtoenergian tuottamisesta, jakelusta ja käytöstä on matkan varrella opittu. Suora linja tekee aiheesta juttuja ensi viikolla. Voit toki myös lähestyä meitä myös sähköpostilla osoitteessa suoralinja@yle.fi.