Ylioppilaslakkeja löytyy moneen makuun

Uusille ylioppilaille on tarjolla monenlaisia ylioppilaslakkeja. Perusmallin lisäksi päähänsä voi juhlan kunniaksi laittaa esimerkiksi maakunnan oman lakin, suomenruotsalaisten version tai hienomman, kalliimmista materiaaleista tehdyn ylioppilaslakin.

Kotimaa
Ylioppilaslakkeja pöydällä Alppilan lukiossa Helsingissä 4. kesäkuuta 2011.
Ylioppilaslakkeja pöydällä Alppilan lukiossa Helsingissä 4. kesäkuuta 2011. Jussi Nukari / Lehtikuva

Uudet ylioppilaat saavat lakit päähänsä toukokuun lopulla. Ylioppilaslakin valinta ei ole aivan yksioikoista puuhaa, sillä erilaisia muunnelmia perusmallista löytyy useita.

Ylioppilaslakit voi jakaa kahteen ryhmään: suomalaiseen ja suomenruotsalaiseen. Erona niissä ovat vuori ja lyyra. Suomalainen on vuorattu sinivalkoiseksi ja suomenruotsalainen valkosinikeltaiseksi. Myös lakin etuosaan kiinnitettävä lyyra on suomalaisessa halkaisijaltaan pienempi kuin suomenruotsalaisessa.

Perusmallin ohella ylioppilaslakkeja valmistetaan hienompina malleina. Niissä materiaalit ovat laadukkaampia, esimerkiksi lippa ja hikinauha tehdään mattanahkasta. Hienommat ovat arvatenkin tyyriimpiä verrattuna perusmalliin.

Ylioppilaslakkeja saa myös maakunnallisten osakuntien väreillä varustettuna. Perusmalleista ne erottaa eri värinen sisävuori. Esimerkiksi kymenlaaksolaisen osakunnan vuori on mustavalkoinen. Kaikkiaan suomalaisia osakuntalakkeja on kymmenen erilaista, suomenruotsalaisia neljä.

Hintaerot Kymenlaakossa pieniä

Perusmalli ylioppilaslakista maksaa kymenlaaksolaisissa marketeissa noin kolmekymmentä euroa. Erot liikkeiden välillä ovat pienet.

Hienompia ja suomenruotsalaisia malleja ylioppilaslakista voi löytää vaateliikkeistä. Suomenruotsalaisille ylioppilaslakeille on jonkin verran menekkiä ainakin Kotkassa, sillä ruotsinkielistä lukio-opetusta antaa Kotka Svenska Samskola.

Maakuntamalleja sen sijaan joutuu todennäköisesti tilaamaan erikoisliikkeistä tai netistä.