1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Mökille muuttaminen onnistuu - tai sitten ei

Meri-Lapin kunnissa mökin muuttaminen vakituiseksi asunnoksi on verrattain harvinaista. Kyselyjä on vähän, ja lupakin heltiää vain, jos tiukat edellytykset täyttyvät.

Kotimaan uutiset
Karsikkoniemi Simossa
YLE / Antti Heikinmatti

Mökkeilyn luvatussa maassa käy aina silloin tällöin niin, että mökille halutaankin muuttaa asumaan pysyvästi. Se ei kuitenkaan välttämättä onnistu ihan helposti.

Mökin muuttaminen vakituiseksi asunnoksi vaatii kunnan rakennusvalvonnalta luvan, ja sen myöntämiseen on tarkat edellytykset. Ensimmäisenä tarkasteluun tulee tontin kaavoitus, jonka täytyy vastata rakennuksen käyttötarkoitusta.

– Jos se on kaavan vastainen, tarvitaan poikkeuslupa ennen kuin voidaan rakennuslupaa käsitellä. Lisäksi kuntien rakennusjärjestyksessä on määräyksiä siitä, mitkä edellytykset pysyvän asunnon pitää täyttää, selvittää Tornion, Keminmaan ja Tervolan rakennusvalvonnan johtava rakennustarkastaja Jorma Halonen.

Määräykset koskevat muun muassa rantaviivan pituutta ja rakennuksen etäisyyttä rannasta, rakennuspaikan pinta-alaa ja kylä-asutuksen läheisyyttä. Lisäksi on tärkeää, että lähistöllä sijaitsee ennestään useampia pysyviä asuntoja.

Vanhat mökit eivät kelpaa

Näiden määräysten lisäksi myös rakennuksen täytyy täyttää kaikki vakituisille asunnoille annetut vaatimukset. Useimmiten vain uudet loma-asunnot täyttävät ne, sillä nykyiset rakennusvaatimukset ovat tiukkoja.

- Täytyy täyttää edellytykset huonekorkeuden, lämmöneristävyyden, ilmanvaihdon ja kaiken tämän tekniikan osalta. Se tulee monesti vastaan vanhemmissa loma-asunnoissa, Halonen tietää.

Jos mökki ei suoraltaan vakituiseksi asunnoksi kelpaa, rakennuslupa voidaan myöntää sillä ehdolla, että rakennukseen tehdään vaadittavat muutostyöt.

Yleensä kiinteistön omistaja hoksaa muuttaa osoitteen muualle, vaikka viettääkin 365 päivää vuodessa mökillä.

Jorma Halonen

Meri-Lapissa mökille muuttaminen harvinaista

Meri-Lapissa mökille muuttaminen on verrattain harvinaista – kyselyjä tulee kuntiin vain muutamia vuosittain. Kemissä ilmiöön ei ole törmätty lainkaan, sillä useimmat mökit sijaitsevat saarissa, joissa vakituisesti asuminen ei houkuttele.

Hakemukset menevät joskus läpi, joskus eivät.

- Sitä prosenttia on vaikea sanoa, mutta jos suostuu tekemään rakennukseen vaadittavia muutoksia, silloin se on yleensä hyväksyttävissä, Halonen arvioi.

Laittomia mökkiasujiakin löytyy

Mökillä vakituisesti asuvien todellinen määrä voi kuitenkin olla suurempi kuin rakennusvalvonnassa tiedetään, sillä aika ajoin vastaan tulee myös ns. laittomia tapauksia, joissa lupia ei ole kyselty keneltäkään.

Maistraatti lähettää kunnan rakennusvalvontaan tiedon, jos henkilö on muuttanut loma-asunnoksi rekisteröityyn kiinteistöön. Jorma Halosen mukaan rakennusvalvonta ei kuitenkaan jahtaa mökillä asujia.

- Jos tämmöisiä ilmoituksia tai naapurin valituksia tulee, silloin otamme siihen kantaa. Voimme asettaa uhkasakon, mutta ei sellaiseen ole tarvinnut turvautua. Yleensä kiinteistön omistaja hoksaa muuttaa osoitteen muualle, vaikka viettääkin 365 päivää vuodessa mökillä, Halonen naurahtaa.

Lue seuraavaksi