Vasemmistoliitto: Paluu ratkeaa äänestysaktiivisuuteen

Vasemmistoliiton Lapin piirin mukaan puolueen paluu EU:n parlamenttiin on kiinni äänestysaktiivisuudesta. Lisäpontta paluutoiveille saadaan puolueen kohonneesta gallupsuosiosta hallituksesta lähdön jälkeen.

Kuva: Jarno Tiihonen / Yle

Vuoden 2009 EU-vaaleissa vasemmistoliitto jäi niukasti ilman europarlamentaarikon paikkaa. Huhtikuussa julkaistun gallupin mukaan puolue on saamassa paikkansa takaisin. Myös puolueessa uskotaan paluuseen.

– Nyt olemme lähteneet liikkeelle ihan erilaisella draivilla kuin vuonna 2009. Kentällä olemme keskustelleet, että silloin oli vähän huonosti valmistauduttu ehdokasasetteluun, vaikka silloinkin oli hyviä ehdokkaita. Nyt meillä on todella vahva, tasa-arvoinen ja alueellisesti tasa-arvoinen lista. Kentällä on menossa positiivinen pöhinä ja uskomme kovasti, että ainakin yksi paikka on tulossa, sanoo Lapin piirin toiminnanohjaaja Kati Tervo.

Viisi vuotta sitten vasemmistoliitto sai EU-vaaleissa viidenneksi eniten ääniä, mutta esimerkiksi toissa vuoden kuntavaaleissa puolue oli Lapin toiseksi suurin. Tervon mukaan Lapilla on merkitystä puolueen kokonaistulokseen. Eniten puolueen menestys on kiinni äänestysaktiivisuudesta.

– Jos lappilaiset vasemmiston kannattajat olisivat äänestäneet aktiivisemmin vuoden 2009 vaaleissa, menetetty paikka olisi mahdollisesti pidetty. Jos emme saa kannattajiamme liikkeellee, se tietää ääniä Stubbin ja Rehnin kaltaisille leikkauspoliitikoille.

Lappilaisehdokas puolustaa syrjäseutuja

Vasemmistoliiton ehdokaslistalta löytyy yksi lappilainen. Hän on Juha-Petteri Pasma Kolarista. Tervo arvelee, että lappilaisehdokkaalla on merkitystä lopputulokseen Lapissa.

Väkeä on saatu käymään myös napapiirin toisella puolella.

Kati Tervo

– Se on erittäin tärkeää. Juha-Petteri puhuu vahvasti syrjäseutujen puolesta. On tärkeää, että lappilaisten ääni kuuluu myös ehdokkaiden suulla.

Vasemmistoliiton ehdokkaista Merja Kyllöselle on ennustettu suurinta äänisaalista. Tervon mukaan Kyllönen ei ole puolueen kärkiehdokas. Hän kuitenkin toteaa, että Kyllösellä näyttää olevan vasemmistoliiton ehdokkaista parhaat mahdollisuudet tulla valituksi.

Oppositiosta nostetta

Vasemmistoliitto lähti hallituksesta kevään kehysriihen yhteydessä. Lähtö on nostanut puolueen gallupsuosiota. Tervo uskoo, että noste kantaa EU-vaaleihin asti ja ehkä pidemmällekin.

– Ylen kannatusmittauksen mukaan meidän kannatuksemme on noussut 1,1 prosenttia ja olemme likellä yhdeksää prosenttia. Uskon, että se kantaa meitä näissä EU-vaaleissa ja toivon, että noste kantaa ensi vuoden eduskuntavaaleihin ja sitä seuraavan vuoden kuntavaaleihin. Puolueen asema on muuttunut. Emme ole enää hallituksessa. Mutta kentältä on kuulunut, että on tehty oikea päätös.

Järjestöväki ollut aktiivista

Tervo kertoo, että vasemmistoliiton järjestöväki Lapissa on lähtenyt hyvin mukaan vaalityöhön.

– Puolet ehdokkaista on saatu käymään Lapissa. Painotus on ollut Meri-Lapissa ja Rovaniemen alueella, mutta väkeä on saatu käymään myös napapiirin toisella puolella. Koko maa vaalipiirinä asettaa toki haasteita kun vaalibudjetit eivät ole älyttömän suuria. Paikallisten puolueosastot ja kunnallisjärjestöt ovat lähteneet aktiivisesti matkaan ja ottaneet ehdokkaita vastaan, tehneet käytännön järjestelyjä ja osallistuneet kustannuksiin.