1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Lihaa saa koulussa entistä harvemmin

Uudet ravintosuositukset ovat alkaneet näkyä laitoskeittiöiden antimissa. Esimerkiksi Lahdessa on muokattu muun muassa koulujen, päiväkotien ja sairaaloiden ruokia entistä kasvis- ja kalapitoisempaan suuntaan.

Kuva: Elise Tykkyläinen / Yle

Kivimaan koulun ruokalassa riittää vilskettä, kun 800 oppilasta käyvät vuorollaan nauttimaan päivän antimista. Torstaina tarjolla oli appelsiinikalaa, punajuurisalaattia ja perunoita. 

– Näyttää hyvältä, toteaa kuudesluokkalainen Julia Rantanen, joka tosin myöntää, että ei tiedä, mistä kalalajista on kyse.

Samoilla linjoilla on luokkakaveri Sini Bondarew.

– Kalaa on ollut viimeaikoina aika paljon, mutta ei haittaa. Meillä kotona isä on opettanut syömään kalaa ja varsinkin lohikeitto on parasta kouluruokaa.

Lahden laitoskeittiöistä onkin tammikuusta alkaen virrannut niin koululaista, päiväkotilasten kuin vanhusten ja sairaalapotilaiden lautasille yhä enemmän kalaa, kanaa sekä kasviksia ja hedelmiä. Sen sijaan punaista lihaa eli nautaa ja possua on vähennetty.

– Makkararuuat ovat olleet suosittuja, mutta niitä on täytynyt harventaa. Ennen niitä saattoi olla joka toinen viikko, nyt korkeintaan kahdesti kuudessa viikossa, kertoo Lahden Aterian toimitusjohtaja Tuulia Pelli.

Viljatuotteissa kuten pastassa ja leivässä suositaan vehnäisten vaihtoehtojen sijasta täysjyvää, lisäksi tarjolle on tuotu esimerkiksi pähkinöitä.

– Välipaloissa suosimme entistä enemmän marjoja ja hedelmiä.

Meidän kaveripiirissä moni syö mieluummin kasvis- kuin liharuokia.

Sini Bondarew

Kermaa ja voita kuluu yhä vähemmän, vaikka rasvan määrää on jopa lisätty.

– Se onkin uusissa suosituksissa yllättävää, että rasvan käyttöä ei tarvitse vähentää, päinvastoin, mikäli vain käytetään terveellisempiä vaihtoehtoja kuten kasviöljyjä.

Suositukset suosivat myös kukkaroa

Terveellisyys ei välttämättä tarkoita ruokalaskun kasvamista. Lahden Aterian budjetti ei ole paisunut ruokasuositusten myötä, vaikka esimerkiksi täysjyvätuotteet ja pähkinät ovat hintavia.

– Säästöä tulee, kun lihaa tilataan vähemmän, lihahan on kallein raaka-aine. Kasvisruoat tulevat halvemmaksi, muistuttaa toimitusjohtaja Tuulia Pelli.

Terveellisyyden ja rahan riittävyyden lisäksi ruuan pitäisi maistua. Laitoskeittiöillä riittääkin haastetta, varsinkin kun suolan määrää vähennetään edelleen.

– Se on huomioitava erityisesti leipätilausten kohdalla, leivässä voi olla paljon piilosuolaa, kertoo Pelli.

Ruokalistoja on uudistettu hissukseen, eikä ruokailija edes välttämättä ole huomannut minkään muuttuneen, sillä pääosa perusraaka-aineista on samoja kuin ennenkin. Toimitusjohtajan korviin ei olekaan kantautunut kummemmin valituksia.

– Ei ole kuulunut moitteita, mutta mielellään otamme asiakaspalautetta, sillä paras ruokahan on syöty ruoka, sanoo Tuulia Pelli.

Tyytyväisyyttä vakuutetaan myös Kivimaan koulussa.

– Meidän kaveripiirissä moni syö mieluummin kasvis- kuin liharuokia, kertoo kuudesluokkalainen Sini Bondarew.

Koulussa ei enää tarvitse erikseen ilmoittaa, jos haluaa syödä kasvisruokaa, vaan kaikki halukkaat saavat maistaa myös kasvisvaihtoehtoa.