1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Muinaisesineet kuumaa tavaraa nettihuutokaupoissa – käyvätkö ulkomaiset kaivajat Suomen kohteissa?

Janakkalassa Hakoisten linnavuorella laittomasti kaivellut kuopat herättivät vanhat epäilykset, käyvätkö ulkomailta tulevat muinaisesineiden etsijät suomalaisilla muinaiskohteilla. Kansainvälisissä nettihuutokaupoissa on ollut merkkejä muinaisesineistä. Mitään näyttöä ei ole, mutta kotimaiset vastuuntuntoiset historianharrastajat ovat epäilleet asiaa jonkin aikaa.

Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Ovatko Baltiasta tulevat kaivelijat löytäneet suomalaiset muinaiskohteet? Muinaishistorian harrastajat ovat jo jonkin aikaa pistäneet merkille, että kansainvälisissä nettihuutokaupoissa, lähinnä eBayssa, on myynnissä runsaasti viikinkiaikaista esineistöä. Samoin jotkut ovat kiinnittäneet huomiota ulkomaisissa rekistereissä oleviin autoihin muinaismuistoalueiden lähettyvillä.

Kanta-Hämeen menneisyyden etsijöiden aktiivit arvelevat, että suuri osa myynnissä olevista pohjoisen Euroopan muinaisesineistä on Baltian maista, mutta samantyyppisiä esinelöytöjä on tehty myös Suomessa. Epäilykset saivat lisävahvistusta, kun Janakkalassa Hakoisten linnavuorella oli kaivettu maahan kymmeniä luvattomasti tehtyjä kuoppia. Siellä etsiskelyä ei oltu mitenkään yritetty peitellä.

Huutokauppahuhut vellovat

Pelkona on, että etelän suunnasta tulevat muinaisesineiden etsijät ovat iskeneet silmänsä Suomen muinaiskohteisiin. Museovirasto on kuullut huutokauppahuhuja, mutta varmaa näyttöä ei ole. Sen sijaan joka vuosi vastaan tulee muutamia tapauksia, joissa on epäselvää, mikä on muinaisesineen tausta ja kenelle se kuuluisi.

– Varmaa tietoa minulla ei ole, mutta harrastajien keskuudessa on puhuttu, että nettihuutokaupoissa on myynnissä aivan samanlaisia muinaisesineitä mitä Suomestakin löytyy. Esimerkiksi ebayssa näkyy sellaisia, mitä myydään Latviasta. Varmaa tietoa ei ole, että Suomesta peräisin olevia esineitä olisi kaupan, mutta epäilyksiä on, sanoo Reijo Hyvönen Kanta-Hämeen menneisyyden etsijöistä.

Onko Suomessa tehty havaintoja, että ulkomaiset etsiskelijät olisivat iskeneet suomalaisiin muinaiskohteisiin?

– Epäilyksiä on, ja kotimaisten harrastajien keskuudessa on pieniä havaintoja, että vierasmaalaisissa kilvissä liikkuvia autoja on liikkunut joissakin kohteissa. Itsellä ei ole tällaisia havaintoja, mutta harrastajien keskuudessa on epäilyksiä, että ulkomaalaisiakin liikkuu ja luvattomasti kaivelee.

Esinelöydöt kuuluvat valtiolle

Museoviraston viestintäpäällikkö Lea Murto-Orava sanoo, että joitakin huhuja huutokaupattavista luvattomista esineitä liikkuu, mutta mitään todisteita hän ei tiedä olevan. Museoviraston lakimies Matleena Haapala kertoo, että vuosittain vastaan tulee kuitenkin epäselviä tapauksia.

– Vuosittain useampiakin tapauksia tulee tietoon. Esimerkiksi huutokaupassa voi olla esine, josta epäillään että se olisi pitänyt ilmoittaa Museovirastolle. Sitten on tietysti kiinteisiin muinaisjäännöksiin tai rauhoitettuihin hylkyihin liittyviä kajoamistapauksia, joita tulee ilmi joka vuosi. Niihin voi liittyä esine, joka on joutunut vääriin käsiin, kertoo Matleena Haapala.

Yli sata vuotta vanhat esinelöydöt pitää ilmoittaa Museovirastolle ja ne kuuluvat valtiolle. Voiko joku kuitenkin laillisesti omistaa muinaisesineen ja laittaa sen vaikka myyntiin?

– Jos se on irtain muinaisesine, joka ei liity mihinkään kiinteään muinaisjäännökseen, se kuuluu valtiolle lunastuksenvaraisesti. On mahdollista, että valtio ei lunasta sitä. Silloin löytäjä saa sen pitää, ja se on hänen omaisuuttaan. Jos yli satavuotiaan esineen omistaja on tiedossa, ne eivät ole valtiolle kuuluvia muinaisesineitä. Mutta arkeologiset muinaisesineet, joille ei tietenkään ole enää omistajaa, ne on toimitettava Museovirastolle, joka päättää kuuluvatko ne automaattisesti valtion kokoelmiin vai lunastetaanko ne, selventää Matleena Haapala.

– Joskus käy myös niin, että huutokaupassa on muinaisesine, jonka arkeologi käy tarkastamassa. Välillä käy ilmi, että kyseessä ei olekaan aito muinaisesine vaan väärennös.