Katajanokalle ilmestyy puutarha kaupunkilaisten iloksi

Katajanokalla nautiskellaan tänä kesänä elämästä meren rannalla, kaupunkiluonnon keskellä. Kauppatorin ja maailmanpyörän läheisyyteen pystytettävä pop up-puutarha kahviloineen herättelee aluetta uudelleen kaupunkilaisten aktiiviseen käyttöön.

Katajanokka
Pop-up-puutarha Katajanokalla
Pop-up-puutarha ilostuttaa kaupunkilaisia KatajanokallaJohanna Welander

Katajanokalle valmistuva allas- merikylpylä avautuu keväällä 2015, mutta tulevan uimalan tontille aukeaa jo perjantaina pop up -puutarha ja kahvila terasseineen. Aiemmin hiljaiseloa viettäneellä alueella järjestetään joka viikko kaupunkikulttuuritapahtumia. Ravintola palvelee joka päivä aamusta iltaan syyskuun loppuun saakka.

Kaupunkilaisilla on mahdollisuus osallistua itsekin yhä vihreämmäksi kasvavan puutarhan tekoon istuttamalla yrtin tai vuokraamalla oman kasvusäkin.

Allasprojekti on ollut ideatasolla jo vuodesta 2006 lähtien. Allashanketta toteuttaneen Korjaamo Groupin toimitusjohtaja Raoul Grünsteinin mukaan merenranta-alueita on tarkoitus saada kaupunkilaislähtöisempään käyttöön.

– Meidän mottona on "meri kuuluu kaikille". Helsingin eteläinen kärki on tällä hetkellä käytössä pääosin laivojen laituri- ja rahtauspaikkana sekä parkkipaikkana. Helsingin kaupungin Kirjava Satama -suunnitelman tarkoituksena on ottaa merenrantoja kaupunkilaisten käyttöön.

Allasprojekti ja viereen suunniteltu maailmanpyörä ovat aiheuttaneet pientä vastustusta satamassa laivojaan pitäviltä.

– Pientä jännitettä ja keskustelua on ollut laivureiden ja veneilijöiden keskuudessa, mutta ratkaisu ollaan saamassa.

Grünstein uskoo asian ratkeavan ensi vuoden puolella Kauppatorin kylkeen valmistuvan uuden laiturin myötä.