1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomi valahti taas taantumaan – BKT romahti maaliskuussa

Suomi on taas virallisesti taantuman kourissa. Tilastokeskuksen lukujen mukaan maamme talous on laskenut nyt kahden peräkkäisen neljänneksen ajan. Käytännössä talous on kasvanut viimeksi kolme vuotta sitten.

talous
Rakennustyömaa.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Maamme talous on taas virallisesti taantuman kourissa, koska talous on supistunut kahden vuosineljänneksen ajan peräkkäin.

Tilastokeskuksen lukujen mukaan tammi-maaliskuussa laskua kertyi viime vuoden loppuneljänneksestä 0,4 prosenttia. Koska myös viime vuoden lopulla talous kutistui, niin Suomi on siis virallisesti taas taantuman kourissa. Eniten ovat laskeneet teollisuusalat ja rakentaminen.

– Kyllä se täyttää tämän kaksi peräkkäistä neljännestä -määritelmän, sanoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Samu Hakala.

Hakalan tarkistamien lukujen mukaan Suomen talouskasvu oli nollatasolla huhtikuusta syyskuuhun vuonna 2013, mutta sitä edeltävä koko vuoden jakso oli laskua. Sen sijaan vuoden 2012 alkuvuodesta Suomen talous ylsi 0,3 prosenttia kasvun puolelle.

– Nämä 2013 toinen ja kolmas neljännes eivät oikeastaan kasvaneet, vaan se oli nollakasvua eikä oltu selvästi miinuksella, Hakala kertoo.

Tilastokeskuksen mukaan edellinen pitempi yhtenäinen kasvujakso on vuodelta 2011, jolloin kasvua kertyi aina syksyyn saakka.

Hallituksen ennusteen mukaan kuluvan vuoden kasvun pitäisi yltää 0,5 prosenttiin.

Maaliskuussa raju pudotus

Tilastokeskuksen mukaan Suomen bruttokansantuote laski viime maaliskuussa viime vuoden maaliskuusta kaksi prosenttia. Edelliskuukaudesta laskua kertyi kausitasoitettuna lukuna mitaten tasan prosentin verran. Vielä helmikuussa kasvua kertyi 0,4 prosenttia.

Kovimmassa laskussa olivat jalostus ja alkutuotanto. Ne putosivat maaliskuussa viime vuoden vastaavasta kolme prosenttia. Palvelujen pudotus oli tasan prosentti.

BKT:n laskun lisäksi työllisten määrä laski 0,5 prosenttia ja tehtyjen työtuntien määrä tasan prosentin vuoden 2013 alkuneljänneksen luvuista.

Lue seuraavaksi