1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Juhani Peltonen

Nostalgia on nosteessa Juhani Peltos-seminaarissa

Tässä ajassa on nostalgiaa ruokkivia aineksia. Monet kääntyvät menneisyyteen. Halutaan pukeutua vintageasuihin, on retrosisustusta ja kuljetaan vanhojen autojen näyttelyissä. Ilmassa on paljon nostalgiaa. Oli aika luonnollista valita nostalgia teemaksi Juhani Peltosen nimeä kantavaan seminaariin.

Kuva: Yle

– Juhani Peltosen tuotannossa on lähes aina nostalgiaa ja huumorin rinnalla ripaus haikeutta. Kirjoittajaohjaaja Outi Uotila näkee, että Peltosen kynästä lähti usein kuin venäläisiä valsseja, yhtä haikeita. Nostalgian moottorina onkin juuri haikeus ja kaipaus menneisiin aikoihin.

Juhani Peltosen seura vaalii loppilaisen kirjailijan perintöä vuosittain kevätseminaarissa, jolle valikoituu aina uusi teema.

–  Tämä aika tuotti teemaksi nostalgian, joskin etsimme siihen uusia tulokulmia kirjoittajaryhmässämme. Kokeilevan kirjoittamisen yksi ryhmäläinen päätyi kirjoituksessaan pohtimaan nostalgiaa lääketieteelliseltä kannalta. Hän lähestyy tekstissään sitä tosiasiaa, että nostalgiaa on käytetty terapiakonstina mielenterveyttä parantamaan.

Toinen kirjoittaja taas vaeltelee politiikan maisemissa ja hänen näkemyksensä mukaan politiikassa saatetaan katsoa menneisyyttä vaaleanpunaisten silmälasien läpi eli unohdetaan ikävät asiat.

– Osassa kirjoituksista muisteltiin perheen marjamatkoja, jotka saivat nostalgiset värit ja toivat turvaa, Uotila kertoo.

– Eräässä kirjoituksessa ryhmä oli metsäretkellä ihailemassa luontoa kun he yhtäkkiä saivat tiedon WTC-tornien kaatumisesta ja katastrofista eli idylli särkyi siihen.

Nostalginen ote

–  Vanhojen muistelemisessa on aina positiivinen ote, jollain lailla kun nostalgisoidaan asiat nähdään hyvänä ja haikean iloisina, sanoo kirjoittajaohjaaja Outi Uotila.

Juhani Peltosen seuran kevättapahtumassa käsitellään nostalgiaa hyvin monenlaisten kirjailijoiden kautta. Tutkimuskohteina ovat olleet mm Antti Hyry ja Maila Pylkkänen unohtamatta Eino Leinoa tai lauluntekijöistä Repe Helismaata ja Junnu Vainiota.

Kirjallisuusseminaari alkaa torstaina klo 17.30 heti seuran vuosikokouksen jälkeen Lopen kirjaston Fallesmannissa ja nostalgiailtamat klo 19.