1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

KRP tutkii Emgoldexin kultakauppaa – epäilee pyramidihuijausta

Keskusrikospoliisi epäilee, että netin kultakauppa Emgoldex ei myy kultaa vaan kerää rahaa pyramidipelillä. Yhtiö on kiistänyt epäilyt pyramidipelistä.

Kotimaan uutiset

Helmikuussa Ylen A-studio kertoi kultaa myyvästä Emgoldex-nimisestä verkostomarkkinointiyhtiöstä. Huhtikuussa keskusrikospoliisi aloitti esitutkinnan sen toiminnasta. Tutkintapyynnön asiasta KRP:lle teki poliisihallituksen arpajaishallinto.

Poliisi epäilee rahankeräysrikosta pyramidipelin muodossa. Pyramidipelissä palkkioita maksetaan aiemmin mukaan tulleille asiakkaille myöhemmin tulevien liittymismaksuista.

- Pelissä on voittajia ja häviäjiä. Me tutkimme, että onko tässä kysymys siitä, että alkuvaiheen kauppapöytiin mukaan tulijat etenevät tässä pyramidipeli-tyyppisesti ja sinne kertyy voittoja ja sitten myöhemmin mukaan tulleille jää vahinkoja ja tappioita kärsittäviksi, kertoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Erkki Rossi keskusrikospoliisista.

Emgoldex kiisti A-studiolle helmikuussa, että sen palkkiot maksettaisiin uusien jäsenten liittymismaksuista.

Kultakauppaa markkinoitu ympäri Suomea

Emgoldexin kultakauppaa on markkinoitu ympäri Suomea värväystilaisuuksissa viime syksystä lähtien. Emgoldexia esittelevä henkilö kertoi helmikuussa A-studiolle, että Emgoldexilla on noin 2 000 suomalaista asiakasta. Esittelytilaisuuksissa hän myös kertoi, että asiakkaita on yhteensä yli miljoona 150 maassa. Tästä hän ei ollut kuitenkaan varma.

A-studio kävi Emgoldexin esittelytilaisuuksissa Helsingissä alkuvuonna. Tilaisuuksissa Emgoldexista kultaa tilaaville lupailtiin nopeasti tuhansien eurojen kultapalkkioita, jos tuo mukanaan vähintään kaksi uutta asiakasta.

- Vähän vaikuttaa siltä, että onko tämä liian hyvää ollakseen totta, esittelytilaisuudessa ollut Birgitta Palojärvi sanoi A-studiolle.

Asiakas tekee Emgoldexin kanssa sopimuksen 7 000 euron kultatilauksesta. Alkuun pääsee jo 150 tai 540 euron käsirahalla.

Palkkioita on luvassa, kun hankkii vähintään kaksi uutta asiakasta ja oma asiakashaara menee katkeamatta eteenpäin tietyn matkaa. Emgoldexin mukaan palkkiot ovat osuuksia turvasäilössä olevista kultaharkoista, ja niillä on tarkoitus maksaa 7 000 euron kultatilaus.

- Tässä on parhaimmillaan markkinoinnin mukaan saatavissa voittoja ja tuloja jopa 6 000 euroa 6–8 viikossa, rikostarkastaja Erkki Rossi kertoo.

Esittelytilaisuuksissa asiakkaille lupailtiin Emgoldexista myöhemmin jopa loputtomia tuloja.

- Vaikka itse ei tee enää mitään, lähtee eläkkeelle, lähtee etelään tai tekee ihan mitä tahansa, siitä huolimatta sieltä tulee tuloja, sanoi Emgoldexia Helsingissä esitellyt henkilö.

Poliisi selvittää Emgoldexin kultavaroja

Emgoldex kertoo, että sen asiakkaiden kultaa säilytetään muun muassa Pro Aurum -turvatalossa Münchenissa Saksassa. Keskusrikospoliisi kuitenkin epäilee, että Emgoldexin tarkoitus ei olekaan käydä kultakauppaa eikä asiakkaille luvattua kultaa ole – ei ainakaan riittävästi.

- Tämä edellyttää sellaista kultavarantoa, että vaikka kaikki ostajat heti vaatisivat sopimuksen täyttämistä, he saisivat kaikki tämän osuutensa joko rahana tai kultana luvatun tuoton mukaisesti, rikostarkastaja Erkki Rossi sanoo.

A-studio haastatteli Emgoldexin toimitusjohtajaa Michael Ryssiä helmikuussa. Hän sanoi, että Emgoldex on laillista kullan verkkokauppaa ja vakuutti, että kultaa on riittävästi. Emgoldexilla on hänen mukaansa kultaa ”yli tonni”.

Emgoldexin taustalla on saksalainen kommandiittiyhtiö, mutta sen nimi on rekisteröity Ra's al Khaimaan Emiraattiin, joka on tunnettu veroparatiisi. Toimisto on Dubaissa.

Rikoksesta epäillään yhtiön perustajaa

Tällä hetkellä KRP epäilee rahankeräysrikoksesta yhtä Emgoldex-yhtiön taustalla olevaa henkilöä.

- Tässä vaiheessa selvitämme vielä noita henkilöitä. Mutta siellä on olemassa kommandiittiyhtiö, jossa on yksi vastuunalainen yhtiömies ja 1 000 euron pääomasijoitus. Hän on perustanut Emgoldexin ja toimii siinä mukana, rikostarkastaja Rossi kertoo.

Yhtiön suomalaisia asiakkaita ei epäillä rikoksesta. Sekin on kuitenkin mahdollista.

- Tässähän on asiakkaiden kohdalla mahdollista se mikä Wincapitassakin tapahtui, eli voi tulla epäillyksi, jos siihen liittyy erehdyttämistä, rikostarkastaja Rossi sanoo.

Jos Emgoldexissa todetaan rahankeräysrikos, suomalaiset asiakkaat tuntevat sen joka tapauksessa nahoissaan.

- Rikoksen tuottama hyöty on tuomittava valtiolle menetettäväksi. Eli jos tässä todetaan olevan rahankeräysrikos, niin tästä tulleet voitot ovat valtiolle menetettäväksi tuomittavaa omaisuutta, rikostarkastaja Rossi sanoo.

KRP:n mukaan poliisi selvittää Emgoldexin toimintaa myös muutamassa muussa Euroopan maassa.

Lisää aiheesta A-studiossa 15.5. TV1 klo 21.

Lue seuraavaksi