1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lähimaksaminen yleistyy - Älä silti unohda tunnuslukuasi

Lähimaksaminen tarkoittaa, että alle 25 euron ostokset voi maksaa hipaisemalla pankkikortilla lukijalaitetta. Maksupääte voi kuitenkin satunnaisesti pyytää tunnusluvun näppäilemistä myös pienten ostosten kohdalla.

Kotimaan uutiset
Ruokaostoksia kaupan kassalla.
Yle

Tänä vuonna yhä useamman kaupan odotetaan ottavan lähimaksamisen käyttöön. Asiakkaiden pankkikortteihin uusi maksuominaisuus siirtyy sitä mukaa, kun kortteja muutenkin uusitaan.

Tunnuslukuaan ei kuitenkaan ole vara unohtaa, vaikka ostokset olisivat aina alle 25 euron. Jotta kortti ei houkuttelisi voroja, maksupääte kysyy kortin tunnuslukua aika ajoin myös pienten ostosten kohdalla.

– Lähimaksaminen on kehitetty turvallisuuden takia, mutta toisaalta nopeuttamaan kaupan kassalla asiointia, kun pin-koodia ei tarvitse joka kerta näppäillä. Koska tunnuslukua kysytään satunnaisesti, lähimaksukortin ei odoteta kiinnostavan suurrikollisia, kertoo myyntijohtaja Eija Kosonen Suur-Savon Osuuspankista Savonlinnasta.

Huolellisuus kunniassa jatkossakin

Uuden maksutavan toivotaan vähentävän niitä tapauksia, joissa rikollinen saa haltuunsa pankkikortin tunnusluvun, kun näkee asiakkaan näppäilevän sen esimerkiksi ravintolassa. Sopivan hetken tullen uhrilta napataan myös pankkikortti.

– Asiakkaan pitää jatkossakin säilyttää korttia huolellisesti. Mutta lähimaksaminen vähentää niitä tilanteita, jossa tunnusluvun voi nähdä. Edelleenkin asiakkaan pitää ilmoittaa heti sulkupalveluun, jos epäilee korttinsa joutuneen vääriin käsiin, toteaa Kosonen.

Sen sijaan mahdollisuus, että lähimaksuominaisuudella varustetulla kortilla maksaisi vahingossa vaikka edellään jonossa olevan ostokset, on häviävän pieni.

– Lähilukuominaisuus on sellainen, että kortti luetaan muutaman sentin päästä. Se, että kassalla olisi niin lähellä, on epätodennäköistä, mutta mikäänhän ei tekniikassa ole mahdotonta. Asiakkaan on hyvä seurata tilitapahtumiaan, että siellä olevat maksutapahtumat ovat itse aiheutettuja, sanoo Kosonen.

Kosonen arvioi, että esimerkiksi Suur-Savon Osuuspankin kaikille asiakkaille uusi maksuominaisuus tulee pankkikorttiin ensi vuoden aikana.

Lue seuraavaksi