"Rouva Nenä" on korvaamaton apu maidon laadun tarkkailussa

Vaikka laboratoriossa olisi kuinka hienot laitteet tahansa, meijerin laboratoriossa yksi instrumentti on ylitse kaiken muun - ihmisnenä. Sen tietää Hämeenlinnan Osuusmeijerin "Rouva Nenä" - Leila Tuori-Laukkonen. Hän tarkkailee meijeriin tulevien maitoerien laatua ja käyttää apunaan omaan tarkkaa nenäänsä.

Kotimaa
Rouva Nenä - Leila Tuori-Laukkonen
Timo Leponiemi / Yle
Maidon laadunvalvojat maistavat maitonäytteitä.

Maitotuotteiden laatua seurataan Suomessa tarkkaan. Meijereiden laboratoriot tekevät saapuville maitoerille bakteriologisia, fysikaalisia ja kemiallisia kokeita, joilla varmistetaan maidon ja siitä tehtävien maitotuotteiden hyvä laatu. Vaikka käytössä on hienot laboratoriolaitteet, ihmisnenää ei korvaa mikään.

Yksi haistaa jotain, toinen vähän enemmän ja Leila Tuori-Laukkonen maidosta käytännössä kaiken. Hämeenlinnan Osuusmeijerin "Rouva-Nenällä" on erityisen tarkka ja harjaantunut nenä.

– Kyllä se on aika tarkka, vuosien kokemuksella haistan ja maistan oikein hyvin. Sokkotestissä tiedän senkin, onko maito täysmaitoa, kevytmaitoa tai rasvatonta, myöntää Tuori-Laukkonen.

Maidon haju- ja makuerot ovat jopa tilakohtaisia, riippuen lehmistä ja siitä, mitä lehmät ovat syöneet. Maidon makuun voi vaikuttaa esimerkiksi säilörehussa olevat aineet. Jos maidossa havaitaan jokin poikkeama, sen syy etsitään.

Maustettu ruoka ei pilaa supernenää

Haisteltavaa ja maisteltavaa Leila Tuori-Laukkosella riittää. Parin minuutin pastöroinnin ja jäähdytyksen jälkeen hänellä on edessään kymmeniä pikkupurkkeja raakamaitoa. Haistelun ja maistelun jälkeen jokaisesta näytteestä tehdyt havainnot kirjataan ylös. Niitä ovat muun muassa kaikki perusmaut, kuten makea, karvas ja suolainen.

Leila Tuori-Laukkonen käy kolmen vuoden välein makutestissä. Siinä täytyy osata 20 hajua ja perusmakujen lisäksi 20 virhemakua. Maustettujen ruokien syöminen ei pilaa hajujen ja makujen tunnistamista, sanoo "Rouva Nenä".

– Ihan hyvin pystyy syömään voimakkaastikin maustettua ruokaa. Tätä kontrolloin puhtaalla maidolla.

Maitotilat taitavat hyvän maidon reseptin

Suomalainen maito on laadultaan hyvää. Tärkein työ hyvän maidon eteen tehdään jo tuotantotiloilla. Meijereihin toimitettavasta maidosta 99 prosenttia luokitellaan parhaaseen luokkaan. Maidon laatu on tärkeä myös maitotilalliselle, sillä hyvälaatuisesta maidosta maksetaan enemmän.

– Raaka-aineen laatu on keskeisessä asemassa. Meijerin laatupäällikkönä on helppo olla siinä mielessä, että suomalaisilla maitotiloilla tehdään erinomaista työtä. Laatu on todella korkealla tasolla ja sen ansiosta meijerin asema on aika helppo, myöntää Hämeenlinnan Osuusmeijerin laatupäällikkö Turkka Salo.

Maidon laatua heikentää yleensä kylmäketjun katkeaminen. Suomessa näin käy onneksi harvoin. Kauppaan toimitettu maito onkin poikkeuksetta varsin hyvää.

Myös kotona kannattaa huolehtia siitä, ettei maitopurkki jää turhan pitkäksi aikaa jääkaapin ulkopuolelle. Oikein säilytettynä maito säilyy hyvänä vielä pari päivää parasta-ennen-päivän yli.

– Aivan niin raikasta se ei kuitenkaan ole, jos ollaan jo lähellä parasta-ennen-päivää. Ei se silti vielä huonoa ole, toteaa "Rouva Nenä", Leila Tuori-Laukkonen.