"Nainen ei voi opettaa lapsia"

Kouluissa halutaan laulaa Jeesuksesta, mutta se loukkaa muiden uskontokuntien edustajia. Siksi on parempi olla laulamatta mitään. Sitten ovat vanhemmat, jotka ovat tietävinään kaiken. Tällaisten ongelmien kanssa painii italialainen opettaja.

26-vuotias Serena Cunico työskentelee opettajana Koillis-Italiassa Asiagossa.

Liian pitkät kesälomat ja duuni, jota kuka tahansa voisi tehdä. Siinä opettajan työ pähkinänkuoressa.

Näin moni luulee, kertoo Koillis-Italiassa Asiagossa asuva Serena Cunico, 26, ja pudistaa päätään. Asenteet opettajan työstä turhauttavat häntä. Useimmat illat hän tekee töitä kotona, mutta se jää vanhemmilta näkemättä.

– Vanhemmat tulevat väsyneinä töistä kotiin eivätkä halua, että lapset aiheuttavat lisää stressiä. Sen vuoksi he antavat lapsilleen periksi kaikessa, eivätkä kysele kotiläksyjen perään. Kun lapsi pärjää huonosti, se on sitten opettajan vika.

Haasteet eivät siihen lopu. Välimeren kautta Italiaan saapuu vuosittain kymmeniä tuhansia maahanpyrkijöitä. Pohjois-Italiassa maahanmuutto ei näy yhtä selkeästi kuin etelässä, mutta ajat muuttuvat. Niin myös pikkuruisissa vuoristokylissäkin.

Serena kertoo, että esimerkiksi maahanmuuttajien lapset laitetaan heti samaan kouluun kuin italialaislapset, vaikka yhteistä kieltä ei vielä olisi. Se on opettajalle ja lapselle vaikea tilanne.

– Lapset eivät puhu italiaa, koska valtio ei järjestä opetusta ennen kuin he aloittavat koulun. Heidät heitetään kuin kalat kuivalle maalle. Monikulttuurisuus tekee työstä haastavampaa, mutta uskon sen myös rikastuttuvan meidän kaikkien elämää.

Serena on koulunsa nuorin opettaja. Se yhdistettynä hänen sukupuoleensa luo ristiriitatilanteita.

– Monille muslimivanhemmille on outoa, että nainen on korkeasti koulutettu ja voimakkaassa asemassa. Kun olen tavannut vanhempia, osa on sanonut minulle suoraan, että nainen ei voi opettaa heidän lastaan. Jos kuitenkin kunnioitan heitä, niin pikku hiljaa he alkavat kunnioittaa minua.